Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

KLM presenteert 'ultiem bod' voor grondpersoneel

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor het grondpersoneel van KLM zijn maandag 18 juli geëindigd met een ‘ultiem bod’ van KLM.

Onderhandelaar Michiel Wallaard betreurt de “geforceerde” gang van zaken rond het cao-proces. “Liever hadden we meer tijd genomen. Nu ligt er al een ultiem bod van KLM op tafel, en zijn we in feite uitgepraat. Dat betekent dat we de leden om hun mening gaan vragen.”

Pijnpunten

Het eindbod bevat volgens Wallaard een aantal pijnpunten. Zo zouden de werknemers vakantiedagen en seniorendagen moeten inleveren. Dit leidt op termijn tot een behoorlijke besparing. Wallaard: "Ja, wij snappen dat deze cao geen grote plussen op kan leveren gezien de weinig rooskleurige situatie bij KLM. Maar er ontstaat inmiddels een trits aan cao's met versoberingen, waardoor het sentiment bij het grondpersoneel steeds weerbarstiger begint te worden. Typisch aan KLM is daarbij de situatie dat men op de grond het beeld heeft dat zij moeten vechten voor behoud van de kruimels. Terwijl in de cockpit het grote geld zit. Zij hebben de sterkste schouders die de zwaarste lasten kunnen dragen om KLM toekomstperspectief te bieden, niet de gemiddelde grondstewardess of platformmedewerker."

Positief

Positieve punten zijn er ook. De lonen gaan omhoog, deels in de vorm van eenmalige uitkeringen. Oudere werknemers kunnen minder gaan werken, en ondertussen volledig pensioen opbouwen. Ook krijgen flexkrachten meer zekerheden.

Leden

CNV Vakmensen wil de leden raadplegen over het KLM-bod. Wallaard: "Omdat dit zorgvuldig moet gebeuren, zal dit later deze zomer plaatsvinden, als het stof wat gedaald is."
KLM Vliegtuig

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid