Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Kleinmetaal moet zich toekomstbestendig maken

“De bedrijven vallend onder de cao’s Metaal en techniek hebben nú de kans zich toekomstbestendig te maken. De crisis is voorbij, de omzetten groeien. Nu moeten de werkgevers inzetten op hun belangrijkste kapitaal, het personeel. En het dreigend tekort daaraan voorkomen ze het best door vol in te zetten op scholing en ontwikkeling.” Onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen twijfelt niet waar het over moet gaan in de cao-onderhandelingen over de ‘kleinmetaal’. Die starten 8 maart.

De omzetten groeien weer in de ondernemingen vallend onder de cao’s Metaal en Techniek - een verzamelnaam voor vijf cao’s. Volgens onderhandelaar Marco Hietkamp is het goed te merken dat de crisis voorbij is.

Ontwikkeling

Er dient zich nu een andere crisis aan volgens werkgevers. “Er is een enorm tekort aan personeel in de branche”, verduidelijkt Hietkamp. “Dat gaat om duizenden mensen die snel nodig zijn. Daarom moeten de werkgevers met deze cao vol inzetten op het aantrekkelijk maken van de sector. Met daarbij volop ruimte voor ontplooiing en ontwikkeling. Dat laatste is al jaren kernthema voor CNV Vakmensen. In deze cao willen we pleiten voor een individueel opleidingsbudget, de zogenoemde leerrekening. Een van de leerdoelen zou digitale vaardigheid kunnen zijn. Daar komt steeds meer accent op te liggen in de branche.”

Vierde loopbaanfase

Deels met omscholing, maar ook met andere maatregelen wil de onderhandelaar van CNV Vakmensen de branche klaar maken voor, wat hij noemt, de vierde loopbaanfase. “En dat is zeker in de mkb-bedrijven een forse uitdaging! Langer doorwerken is meer dan ooit een thema in deze sector, als je de personeelstekorten in ogenschouw neemt. Oudere werknemers faciliteren met lichter werk, bijvoorbeeld gekoppeld aan een opleidende rol naar nieuwe collega’s toe, kan dan het recept zijn. Daarmee vang je veel vliegen in één klap. Maar dan moeten werkgevers wel bereid zijn dat aantrekkelijk te maken voor die werknemers”, aldus Hietkamp.

Loon

De onderhandelingen gaan ook over het loon. CNV Vakmensen stelt een loonsverhoging van 3,75 procent voor gedurende de 18 maanden looptijd van de nieuwe cao. Die zou moeten gelden van 1 mei dit jaar tot 1 november 2018.

Op 8 maart is de eerste onderhandelingsronde.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid