Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Kartonconflict lijkt dichter bij oplossing door staking

Het conflict tussen CNV Vakmensen en kartonmaker Solidus Solutions blijft voortbestaan en verhardt zelfs. Volgens bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen is er evenwel ook een andere uitleg mogelijk.

“En die past meer bij mij en mijn vakbond”. De kartonfabrikant gaf namelijk vandaag - woensdag - aan het eerder gedane eindbod in te trekken vanwege de aanhoudende stakingen.

Twerda: “Hoewel de werkgever uit boosheid handelt en uitkomt bij het principe ‘dan maar helemaal niks’, zie ik dit juist als kans om gezamenlijk dicht bij onze ultimatieve eisen uit te komen. De blokkade aan werkgeverszijde is immers nu van tafel.”

Respect tonen

Ze acht niettemin de weigering van werkgever om met vakbonden te onderhandelen wel een forse uiting van respectloosheid jegens de werknemers. “En niet voor het eerst. Vorig jaar om dezelfde tijd stonden de mensen ook voor de poort. De afspraken die toen zijn gemaakt, waardoor de staking toen werd gestaakt, zijn nog steeds niet in zijn geheel ten uitvoer gelegd. De werkgever heeft nog wel wat goed te maken richting zijn mensen. Intrekken van het eindbod zie ik als een goede eerste stap.”

Ultimatum

In het ultimatum van vorige week verlangt CNV Vakmensen een eenjarige cao met een goede loonsverhoging en persoonlijke ontwikkelingsbudgetten voor werknemers. Voor werknemers van 65 en 66 jaar oud wil de bond passende maatregelen zodat het werk ook daadwerkelijk is vol te houden.

Twerda: “De irreële eis van werkgever om een loonsverhoging te compenseren met loonsverlaging voor nieuwkomers en uitzendkrachten is tegelijkertijd met dat eindbod van tafel gegaan. Dus ik zie kansen. Ik hoop dat de werkgever zo slim is om die ook te zien en over de bult van de meningsverschillen heen te stappen. Dat zou slim zijn, want een staking is zó maar weer aan de orde.”

Morgenochtend om 06.00 uur worden de machines in de Solidus-kartonfabrieken Van Nieuweschans, Oude Pekela, Coevorden en Hoogkerk weer ‘aangestoken’. Hoe lang de machines weer zullen draaien is dus vooralsnog onzeker, benadrukt de CNV Vakmensen-bestuurder.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid