Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Jumbo maakt zichzelf onbetrouwbaar

Jumbo maakt zichzelf onbetrouwbaar vindt CNV Vakmensen. “Hallo Jumbo, handdruk is een handdruk!”

Het zou zo maar kunnen dat er acties komen bij Jumbo. Volgens onderhandelaar Kitty Huntjens van CNV Vakmensen overweegt de bond om langs die weg alsnog het cao-resultaat te bekrachtigen. “We hadden elkaar al de hand geschud op een akkoord dat aan onze verlangens voldeed. En nu heeft Jumbo eenzijdig die afspraak ongeldig verklaard. Hallo Jumbo! Zó zit de wereld niet in elkaar!”

Dinsdag kwamen vakbonden en supermarktdirectie met elkaar een nieuwe cao overeen voor de circa 3.000 medewerkers. Huntjens: “Ook over het loon hadden we daarbij afspraken gemaakt waarmee ik gerust terug kon naar mijn leden. Ze zouden er 1,75 procent bij krijgen. Maar ineens werd bij Jumbo door hogerhand ingegrepen. En het akkoord was geen akkoord meer.”

Onbetrouwbaar

‘Dat is bizar, en dan druk ik mij mild uit”, vervolgt Huntjens. “Hier is de betrouwbaarheid van de onderhandelingspartner in het geding. En wij zullen de komende dagen de Jumbo-directie heel duidelijk maken dat zij alleen winst kunnen boeken als zij wel betrouwbaar blijken. Voor eigen mensen én voor klanten. Ik sluit daarbij acties niet op voorhand uit. Want mijn leden zijn behoorlijk in hun wiek geschoten. En met de belangrijke winkeldagen voor Pasen in het verschiet veronderstel ik ergens dat Jumbo dat risico niet wil lopen.”

Voor CNV Vakmensen is het bereikte cao-resultaat ook van waarde vanwege de afspraken rondom duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van werknemers. Kitty Huntjens: “We hebben goede afspraken gemaakt voor werknemers van 61 jaar en ouder, dat ze iets minder kunnen gaan werken. Dat is belangrijk om gezond je pensioenleeftijd te kunnen behalen. Zulke goede afspraken laten we heus niet zomaar eenzijdig weer van tafel vegen. Vandaar onze stakingsstemming.”

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid