Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Jumbo-distributiewerknemers protesteren via de rechter

Zo’n 150 distributiewerkers van Jumbo uit het hele land protesteerden vandaag tegen hun eigen werkgever. Zij eisten hun cao terug bij de rechtbank in Den Bosch. De vakbonden spanden een rechtszaak aan tegen Jumbo, omdat de cao nog steeds geldt. Als de rechter daarin meegaat, is de eenzijdige eigen regeling van het supermarktconcern binnenkort van tafel.

Heel principieel

‘Voor ons is dit een principiële zaak’, reageert Karim el Ouarroudi, allround medewerker bij het distributiecentrum Woerden. ‘De eenzijdige regeling is ons opgedrongen. Wij zitten daar ook helemaal niet op te wachten. Toen niet, nu niet en straks ook niet. En om dat duidelijk te maken, waren we hier vandaag aanwezig met collega’s uit het hele land. Wij willen onze cao terug.’

Gesjoemel met informatie

Vrachtwagenchauffeur Ben van Velzen van distributiecentrum Beilen: ‘Vanochtend hebben we dat wat wij ook al dachten ook zelf kunnen horen. Namelijk dat Jumbo willens en wetens onze staking heeft gebroken vorig jaar.’ Tijdens de zitting is een verklaring van een ex-teamleider voorgelezen. Hierin lichtte hij toe hoe het management bewust heeft gesjoemeld met cijfers om de Inspectie SZW en bonden te misleiden. Van Velzen: ‘Daar gaan mijn haren van overeind staan. Als je dit hoort, dan wil je absoluut niet dat je werkgever in de toekomst alléén met de centrale ondernemingsraad bepaalt hoe ónze arbeidsvoorwaarden eruit gaan zien. Het vertrouwen daarin is flink verminderd.’

Stakingsbreken

Door de staking te breken, kon het werk in 2017 gewoon doorgaan. Distributiewerkers van Jumbo staakten twee weken lang, maar zonder resultaat. De acties hadden weinig effect en Jumbo kwam met een eigen regeling in plaats van een cao.

Uitspraak volgt later

De rechter spreekt zich op donderdag 24 januari uit over het feit of Jumbo zich inderdaad niet aan het stakingsrecht heeft gehouden. Ook volgt dan meteen een uitspraak of de cao nog steeds geldt.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid