Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

James van de vakbond en XS2talent lanceren belastingvrij individueel opleidingsbudget

James van de vakbond, de dienst van CNV Vakmensen die zich richt op loopbaanbegeleiding, en XS2talent starten vandaag een samenwerking die het praktisch gezien mogelijk maakt fiscaal vriendelijk te sparen voor je opleiding.

CNV Vakmensen vicevoorzitter Piet Fortuin: ‘De samenwerking biedt de unieke mogelijkheid voor werknemers om praktisch gezien loonbelastingvrij te sparen voor een budget waar zij volledig zelf over beschikken: uit eigen geld, een opleidingsbudget van de werkgever of een transitievergoeding. James en XS2talent ontzorgen werkgevers zodat zij minder administratie hebben en het rendement van beschikbare middelen wordt vergroot: een win-win situatie voor werknemer én werkgever.'

Waarom is dit zo belangrijk?

De wereld van werk verandert in rap tempo. Om dat te kunnen bijbenen, is het van belang om je continu te blijven ontwikkelen. Voor een groot deel is die ontwikkeling ‘gratis’, omdat leren voornamelijk op het werk gebeurt. Maar voor een deel kost die ontwikkeling ook geld. Bijvoorbeeld omdat iemand een opleiding wil volgen, of omdat iemand behoefte heeft samen met een deskundige stil te staan bij zijn/haar loopbaan en gewenste stappen. Dat geld heeft niet iedereen op de plank liggen. Wij kunnen mensen geen geld geven, maar we kunnen wel zorgen dat het makkelijker en goedkoper wordt de eigen ontwikkeling te bekostigen: met eigen middelen of die van de werkgever. Op dit moment gebruiken medewerkers van Philip Morris en uit de orgelbouw dit nieuwe product met grote tevredenheid.  

Zie ook de video op RTLZ.nl

Hoe werkt het?

XS4talent biedt werkgevers de mogelijkheid persoonlijke ontwikkelbudgetten uit te betalen op naam van individuele werknemers, vrij van loonbelasting. De werknemer kan deze budgetten, eveneens vrij van loonbelasting, besteden aan bijvoorbeeld opleiding en training gericht op inkomen uit huidige of toekomstige arbeid. XS4talent verzorgt het beheer van het geld (faillissementsbestendig), de fiscale verantwoording en de inkoop van de opleidingen. Dat doet XS4talent voor eigen rekening en risico. De werkgever ziet, indien gewenst, alleen nog de factuur voor de storting van het budget. De helpdesk van de nieuwe regeling wordt verzorgd door James. Bij de helpdesk kun je terecht met al je vragen over je budget. Dat kunnen technische vragen zijn, zoals over de toegang tot je account of je saldo. Maar je kunt bij James ook aankloppen met inhoudelijke vragen, zoals vragen over de fiscale toetsing of vragen over wat in jouw situatie een goede besteding van je budget is om inzetbaar te blijven. Dit systeem biedt voordelen voor werknemers én werkgevers.

Voordelen voor werknemers

 • Een eigen ontwikkelbudget op een eigen rekening.
 • De mogelijkheid om zelf, praktisch gesproken, bij te sparen door bijvoorbeeld uitruil van bruto arbeidsvoorwaarden voor netto ontwikkelbudget.
 • Het ontwikkelbudget wordt onbelast meegenomen in de verdere loopbaan, over jaargrenzen en organisatiegrenzen heen, dus ook naar een andere baan.
 • Er is een helpdesk waar je terecht kunt met alle loopbaanvragen.

Voordelen voor werkgevers

 • Een eigen budget voor deelnemers leidt tot meer gebruik, hogere opleidingsdiscipline, hogere werknemerstevredenheid en productiviteit.
 • Cafetarisering bespaart werkgeverslasten (circa 20%).
 • Ontzorging: geen factuur- en declaratiestromen, geen fiscaal risico voor de Loonbelasting en geen catalogus-beheer.
 • In het geval van outplacement verhoogt een ‘bruidsschat’ de kansen van werknemers.

De partijen achter dit initiatief

XS4talent is een joint-venture tussen ABN AMRO en de Freia groep. Deze samenwerking is noodzakelijk, omdat XS4talent daarmee de status van een opleidingsbedrijf combineert met die van een bank, wat nodig is om de fiscale positie en de veiligheid van het geld te kunnen garanderen. Die veiligheid gaat verder dan het beschermen van de budgetten tegen faillissement, maar waarborgt ook de zorgvuldigheid, onafhankelijkheid en bescherming van persoonsgegevens van deelnemers. XS2talent is identiek aan XS4talent, maar van toepassing als organisaties geen BTW kunnen verrekenen.

James is een BV die is opgericht door CNV vakmensen. James is een nieuwe propositie van CNV vakmensen, die bewust zelfstandig in de markt is gezet. James is er voor de gehele Nederlandse beroepsbevolking en richt zich dus niet specifiek op leden van CNV.  James heeft de ambitie dé loopbaanpartner van werkend Nederland te worden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid