Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Internationale organisaties doorbreken impasse stakingsrecht

Op de trappen van werkgeversbolwerk De Malietoren overhandigden de FNV- en CNV-voorzitter vorige week samen met een aantal kaderleden en bestuurders oproep van de internationale vakbeweging om het stakingsrecht ook internationaal als grondrecht te blijven erkennen.

Tegelijkertijd vonden er in 60 (!) andere landen soortgelijke acties plaats. De bonden maakten zich grote zorgen over het stakingsrecht in landen als Cambodja, Colombia en Nigeria. In 2012 trokken de werkgevers plotseling hun steun aan het internationaal stakingsrecht terug in de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties). Volgens de werkgevers moet het recht op staken per land apart bekeken worden. Door de opstelling van de werkgevers kan de ILO haar werk niet meer goed doen. Misstanden zoals in de kledingindustrie van Bangladesh, kinderarbeid in India en dwangarbeid in Wit-Rusland kunnen hierdoor niet worden aangepakt.

Internationale organisaties voor werkgevers en werknemers hebben inmiddel de impasse doorbroken. Het fundamentele recht om te staken wordt beschermd; overal ter wereld. CNV Vakmensen voorzitter Arend van Wijngaarden: "Wij zijn verheugd met deze uitkomst. Wij zijn altijd solidair met onze zusterorganisaties in Zuid-Amerika, Azie en elders ter wereld waar nog gevochten moet worden voor een fundamenteel recht als het recht om te staken. Voor hen is het dan ook rechtvaardig dat dit recht beschermd blijft en de ILO haar werkzaamheden weer kan oppakken."

Bron:  ITUC-CSI

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid