Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Inspectie controleert vrachtwagens op 10 parkeerplaatsen

Tijdens een grootscheepse controle van vrachtwagens, gisteren op 10 parkeerplaatsen in het land, heeft de Inspectie SZW “signalen van arbeidsuitbuiting” geconstateerd. De bevindingen bevestigen het eerdere beeld van CNV Vakmensen, dat er nog veel mis is met de leef- en werkomstandigheden van Oosteuropese vrachtwagenchauffeurs.

De Inspectie, die bij de operatie samenwerkte met de politie en de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) sprak met ruim honderd chauffeurs. Daaruit bleek dat chauffeurs vaak wekenlang van huis zijn en meerdere dagen in en rond hun cabine doorbrengen, op plekken waar geen sanitaire voorzieningen zijn. Ook was er sprake van onderbetaling.

Niet verrast

Tjitze van Rijssel, bestuurder van CNV Vakmensen, is niet verrast. “Wij hebben hier al vaker aandacht voor gevraagd en ook gepleit voor betere handhaving en meer controles. Het is goed dat de Inspectie dit soort acties doet, het zou veel vaker moeten gebeuren. Het bevestigt helaas het beeld dat wij hebben. Het laat zien dat we er bovenop moeten zitten. Er zijn te veel bedrijven die chauffeurs voor een hongerloontje laten rijden en geen moer geven om hun leefomstandigheden. Die moeten hard worden aangepakt.”

Reactie van minister Asscher

Minister Asscher (SZW) heeft ook gereageerd op de gisteren gehouden actie: “Als werkgever en opdrachtgever zou je je moeten schamen als je dit je eigen chauffeurs aandoet. Daarom is het goed dat de Inspectie SZW, net zoals de inspectiediensten in andere Europese landen, dit soort misstanden opspoort en keihard aanpakt.”

Lees het bericht van de Inspectie SZW >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid