Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Ingrijpende Unilever-carrousel biedt kansen voor food-valley Wageningen

“Een banen-carrousel met grote gevolgen voor de werknemers. Maar wél een opsteker voor Nederland. En een boost voor de werkgelegenheid rond food-valley Wageningen.” Zo reageert Peter de Jong, bestuurder bij CNV Vakmensen, op de plannen van Unilever om een nieuw onderzoekscentrum in te richten in Wageningen.

Unilever maakte het nieuws over de concentratie van onderzoeksafdelingen vandaag bekend. Voor de bijna 800 werknemers in Vlaardingen heeft dit grote gevolgen, realiseert De Jong zich: “De meeste banen blijven gelukkig bestaan, maar een groot aantal werknemers ziet het werk verhuizen naar Wageningen of zelfs Engeland. Daar maken we ons wel grote zorgen over. Het gaat om de mensen die met hun onderzoekswerk Unilever mede groot hebben gemaakt. Het is mooi als Unilever zegt dat mensen mee kunnen verhuizen met hun werk, maar het moet ook realistisch en praktisch haalbaar zijn. Er zullen goede faciliteiten moeten zijn. En voor wie een verplaatsing geen optie is, moet een goed vangnet zijn, in de vorm van begeleiding naar werk binnen of buiten Unilever. Van gedwongen ontslagen kan in onze ogen in ieder geval geen sprake zijn.”

Compliment

Het verdwijnen van banen naar Engeland (non-food) is een verlies, vindt De Jong. “Maar ik beschouw het wel als een compliment voor Nederland, dat verschillende onderzoeksafdelingen – ook uit Duitsland en Polen – straks hier worden geconcentreerd. Goed nieuws voor de werkgelegenheid in en rond Wageningen.”

Begeleiding werknemers

Voor de reorganisatie wordt een aantal jaren uitgetrokken; de locatie Vlaardingen wordt in de eerste helft van 2019 gesloten. De Jong: “Die lange periode biedt kansen om de werknemers goed te begeleiden. Daarover gaan we met Unilever in gesprek.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid