Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

In gesprek met DHL over kwestie loon vakantiedagen

CNV Vakmensen heeft op 29 maart een gesprek met DHL over de kwestie rond de uitbetaling van vakantiedagen. “We willen graag een collectieve afspraak, zodat we het in één keer goed kunnen regelen voor alle werknemers bij DHL”, zegt Tjitze van Rijssel. “Daarmee kunnen we voorkomen dat we opnieuw een lang juridisch traject ingaan.”

Van Rijssel doelt hiermee op de proefprocessen die zojuist zijn gestart namens werknemers in de transportsector. “Misschien komen we er met DHL wèl in goed overleg uit, dat zou mooi zijn.”

Mogelijk nog geld tegoed

De kwestie draait om de uitbetaling van vakantiedagen. Volgens een arrest van het Europese Hof van Justitie (2011) moet de beloning voor een vakantiedag gelijk zijn aan de beloning voor een werkdag. Van Rijssel: “Bij de berekening zouden dan volgens ons óók de toeslagen en het gemiddelde van de overuren mee moeten tellen. Maar dat gebeurt al jaren niet. Dat betekent dat DHL-werknemers mogelijk nog geld tegoed hebben over hun vakantiedagen.”

Afspraak voor alle DHL-werknemers

Bij een van de DHL-bedrijven, DHL Logistics, is de kwestie al aan de orde geweest tijdens het vorige cao-overleg. De partijen hebben toen al wel een afspraak gemaakt over het betalen van onregelmatigheidstoeslag over de wettelijke vakantiedagen. CNV Vakmensen wil nu een bredere afspraak voor de werknemers bij àlle DHL-bedrijven (er zijn bij DHL 4 caos’: DHL Logistics, DHL Express, DHL Parcel en DHL Parcel E-commerce), waarbij ook de overuren worden betrokken. Van Rijssel: “Die afspraak moet voorzien in een goede regeling voor de toekomst én in een nabetaling over de afgelopen vijf jaar. In de logistiek werken veel uitzendkrachten, die willen we hier ook in meenemen.”
 
Op 29 maart heeft CNV Vakmensen hierover een gesprek met DHL.
 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid