Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Horeca-cao geldt vanaf 1 juli voor álle 400.000 werknemers

Vanaf 1 juli geldt de horeca-cao voor alle 400.000 werknemers in de horeca. De cao is nu namelijk door het ministerie van SZW ‘algemeen verbindend verklaard’ (avv) voor de hele sector.

“Dat betekent alle horeca-bedrijven de cao moeten toepassen, ook als ze niet zijn aangesloten bij werkgeversorganisatie KHN”, zegt onderhandelaar Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen. “Geen gerommel meer, maar een duidelijke cao voor iedereen. Werknemers kunnen vanaf vandaag eenvoudig op onze site controleren of ze het juiste loon krijgen. En het geeft ons als vakbond ook meer mogelijkheden om te controleren of de cao overal goed wordt toegepast.”

Einde aan cao-loze periode

Over de horeca-cao bereikte CNV Vakmensen vorig jaar november al een akkoord met de werkgevers. Daarmee kwam een einde aan een lange cao-loze periode, met grote onderlinge verschillen tussen horeca-bedrijven  (“Iedereen deed maar wat”, zegt Twerda).

Geen eigen regeltjes meer

De algemeen-verbindend-verklaring ziet Twerda als “een overwinning voor de horeca-werknemers”. “Iedereen valt nu onder een cao, werkgevers kunnen er niet meer onderuit met eigen regeltjes. Werknemers die jarenlang op het minimum hebben gezeten, kunnen nu een inhaalslag maken en gaan er straks in één klap flink vooruit. Ik raad iedereen aan om de rekentool op onze site eens in te vullen en het loonstrookje ernaast te leggen. Misschien word je daar wel blij van.”

Meer informatie en de rekentool kun je hier vinden. 

Controle en handhaving

Aan werknemers die erachter komen dat ze volgens de nieuwe cao recht hebben op meer, raadt Twerda aan om dit meteen te bespreken met hun werkgever. “Je kunt gewoon verwijzen naar de nieuwe cao en naar onze site. En kom je er niet uit, meld je dan bij ons. Wij gaan als vakbond uiteraard ook zelf bij werkgevers langs om na te gaan of de cao goed wordt toegepast.”

Cao verder vernieuwen

Voor Twerda is de horeca-cao een nieuw begin. “We zijn er nog niet, we willen hard aan de slag met een sociale agenda. We willen graag afspraken maken over hoe wij het horeca-vak nog mooier kunnen maken.”

Horecamedewerker met koffiezetapparaat

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid