Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Herkenbare solidariteit belangrijk voor CNV leden

Leden van CNV Vakmensen zijn bereid extra belasting te betalen als dit leidt tot meer solidariteit in de samenleving.

“Een eerlijke arbeidsmarkt, eerlijke zorg, een aanvaardbaar leeftijdspeil voor AOW en een eerlijk pensioen; het zijn zaken waarvoor onze mensen graag zien dat afspraken worden gemaakt. Dat moeten dan wel herkenbare afspraken zijn, met zichtbare resultaten. Anonieme afspraken tussen politiek, werkgevers en vakbonden zijn taboe”, zo onderstreept voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen.

De vakbond hield in de voorbije weken zijn eigen ‘Staat van Nederland’ door het hele land. Fortuin: “Wij wilden weten wat onze leden en hun collega’s van belang vinden, of wat hen dwars zit. Zodat wij dat kunnen vertalen naar ons werk. Onze inzet als vakbond zal na de Tweede Kamerverkiezing immers een extra dimensie krijgen. Zodra een nieuw kabinet is samengesteld zal ook in het domein van arbeid en inkomen iedereen vol op het orgel gaan. Bestaande zekerheden worden dan ter discussie gesteld, nieuwe wetten geschreven.”

Eerlijk ruilen

CNV Vakmensen-voorzitter Fortuin kreeg tijdens de ‘Staat van Nederland’ van de aanwezigen in overtuigende meerderheid de boodschap mee dat er bij die herindeling van sociaal economisch Nederland best mag worden geruild, mits dit maar eerlijk gebeurt. “De mensen hebben heel goed in te gaten dat voor niets alleen de zon op gaat. Maar ze hebben geen zin meer om geld opzij te zetten of premie te betalen voor iets wat ze later weer wordt afgenomen”, verklaart Piet Fortuin de uitkomst van de bijeenkomsten.

“Als de arbeidsmarkt weer bereikbaar wordt voor iedereen, en dus ook zichzelf, dan is men terdege bereid daar iets tegenover te stellen. Ook als het grootste voordeel daarvan neerdaalt bij de ander. Hetzelfde geldt voor arrangeren van een pensioendatum op vitale leeftijd. Dit geldt zeker voor zware beroepen, maar ook breder dan dat. Het is een tweesnijdend mes. Deze opvatting illustreert, wat mij betreft, dat solidariteit toch dieper is ingebed in onze samenleving dan menigeen doet geloven. Het ademt zelfs iets van de sfeer waarin 120 jaar geleden onze vakbeweging ontstond.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid