Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Onderzoek CNV: Helft uitzendkrachten kan nauwelijks rondkomen

De helft (48%) van alle uitzendkrachten in Nederland kan nauwelijks rondkomen van het werk en weet niet of ze morgen nog werk hebben. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder een representatieve groep van 600 uitzendkrachten.

In Nederland zijn op dit moment zo'n 275.000 uitzendkrachten aan het werk. Een groot deel van hen (35%) heeft meer dan 1 baan nodig om rond te komen. Veel uitzendkrachten (38%) moeten fulltime beschikbaar zijn, terwijl ze maar een parttime dienstverband hebben. Een grote groep (37%) geeft aan dat ze minder verdienen dan collega's die hetzelfde werk doen.

Liever een vaste baan

Veel uitzendkrachten (61%) geven de voorkeur aan een vaste baan. Maar dat zit er in de meeste gevallen niet in; 55% van de uitzendkrachten verwacht niet dat ze kunnen doorstromen naar een baan bij het bedrijf waar ze nu werken. De meeste uitzendkrachten (65%) werken al meer dan 2 jaar als uitzendkracht.

Wurggreep

Veel uitzendkrachten zitten vast in de wurggreep van het uitzendregime, stelt CNV-voorzitter Arend van Wijngaaden, die pleit voor een aanscherping van het uitzendregime. "Nu maakt de wet het mogelijk om tot 78 weken nauwelijks zekerheid te hebben als uitzendkracht - geen loondoorbetaling bij ziekte en geen ontslagbescherming. Wij willen die wettelijke norm, die een verkeerd signaal afgeeft, terugbrengen naar maximaal 26 weken. Daarnaast doen wij een appél op werkgevers: neem mensen in dienst en biedt ze hetzelfde salaris als je andere werknemers."

Nabetaling

Veel uitzendkrachten krijgen niet het salaris en de toeslagen waar ze recht op hebben. In de afgelopen anderhalf jaar heeft CNV Vakmensen voor 304 uitzendkrachten alsnog geld kunnen vorderen, in totaal ruim 1,2 miljoen euro. Lees meer hierover >

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

Als lid krijg je:

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting