Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Heerema neemt draconische maatregel

Bij de twee Nederlandse werven van Heerema, in Zwijndrecht en Vlissingen, verdwijnt bijna 70 procent van de vaste banen. “Een draconische maatregel en het zoveelste signaal dat het flink mis is in de offshore-industrie”, reageert Piet Verburg, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

De werknemers van Heerema zijn vanmiddag via een gelijktijdig uitgezonden videoboodschap (ook op de twee werven in Polen en Engeland) geïnformeerd over de ingrijpende reorganisatie. In Nederland verdwijnen de komende anderhalf jaar 349 van de in totaal 512 vaste banen (bijna 250 in Zwijndrecht, ruim 100 in Vlissingen). Op de werf in Polen blijven nog maar 60 van de 150 werknemers over. En in Engeland, waar vorig jaar ook al fors is gereorganiseerd, verdwijnt nog eens de helft van de huidige 90 banen. Verburg: “Dit komt keihard aan, dit raakt alle werven en alle afdelingen.”

Regio

Heerema bouwt grote staalconstructies voor de offshore-industrie. “Daar zit flink de klad in, onder meer vanwege de lage olieprijzen”, zegt Verburg, die afgelopen weken al grote reorganisaties meemaakte bij IHC Merwede en Keppel Verolme. “En nu komt daar Heerema bij. Het gaat om grote aantallen banen in dezelfde sector, en allemaal in dezelfde regio. Daar maak ik me zorgen over, want het zal naar verwachting zeker vier tot vijf jaar duren voor de markt weer aantrekt. Het blijft jarenlang sappelen, met een groep mensen die bij wijze van spreken de kachel moeten laten branden. Blijft er op deze manier nog een levensvatbaar bedrijf over?”

Verhouding flex-vast

Verburg voorziet ook een grote toename van het aantal flexwerkers, zodra de markt weer aantrekt. “Ik ben daar bijzonder kritisch over. Ik vrees dat de verhouding flex-vast straks helemaal scheef komt te liggen.”

Sociaal plan

De adviesaanvraag voor de reorganisatie ligt nu ter beoordeling bij de ondernemingsraad. CNV Vakmensen overlegt later deze maand met Heerema over een sociaal plan.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid