Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Harde kritiek op onwil woningcorporaties om cao af te sluiten

Bestuurders zorgen goed voor zichzelf, over de rug van de werknemers

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, moet snel over de brug komen met een nieuwe cao voor de 29.000 werknemers bij woningcorporaties. Dat eisen de vakbonden in een ultimatieve brief aan het bestuur van Aedes. "We zijn de arrogantie van de woningcorporatie-bestuurders meer dan zat", zegt Johannes Osinga van CNV Vakmensen. "Ze vullen hun zakken, en klagen ondertussen dat er geen geld is voor een fatsoenlijke cao. Het is ronduit stuitend." 

Na ruim acht maanden onderhandelen trok Aedes op 13 november de stekker uit het cao-overleg. Via een ultimatieve brief willen de vakbonden Aedes ertoe bewegen om toch weer in overleg te gaan. "Als we voor 9 december om 12.00 uur geen positieve reactie hebben van Aedes, gaan we de leden informeren en komt een actietraject in zicht", zegt Osinga.

Actie bij hoofdkantoor Aedes 

CNV Vakmensen en FNV Bouw, vergezeld van een groep kaderleden, willen de ultimatieve brief op vrijdag 28 november om 10.30 uur aanbieden aan het bestuur van Aedes, gevestigd in kantoren boven Den Haag CS. De groep verzamelt eerst op het plein voor Den Haag CS. De brief is als bijlage bijgevoegd.

Scholing

CNV Vakmensen wil een cao met goede afspraken over scholing, werkgelegenheid en een passende loonsverhoging. Osinga: "Wij zijn bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen. We realiseren ons heel goed dat de woningcorporaties er niet goed voor staan. De komende vijf jaar zal de werkgelegenheid afnemen van 29.000 naar 20.000 banen, is de verwachting. Daarom zetten wij vooral in op scholing. En een bescheiden loonsverhoging. Dat is alleszins redelijk, want in de afgelopen vijf jaar hebben de werknemers 3,6 procent aan koopkracht ingeleverd."

Onderzoek Aedes

Aedes wil dat de werknemers fors gaan inleveren. Uit een eigen onderzoek van Aedes zou namelijk blijken dat de werknemers 10 procent te veel verdienen. "Een flutonderzoek", vindt Osinga. "We herkennen dit niet en trappen er niet in. Het is ook nog eens beschamend als je bedenkt hoe de bestuurders de afgelopen jaren zelf hun zakken hebben gevuld.

Eigen onderzoek naar zelfverrijking 

Volgens CNV Vakmensen verdoezelen de woningcorporaties de salarissen van de topbestuurders. "We hebben de jaarverslagen erop nageplozen. Daaruit blijkt dat er vorig jaar weer fors is gegraaid, om nog even snel wat binnen te halen voor de Wet normering topinkomens er een einde aan maakt. Het is erg genoeg dat er een wet voor nodig is om dit gedrag te beteugelen."

De Wet normering topinkomens stelt grenzen aan de salarissen van topbestuurders in de (semi)publieke sector. Voor de bestuurders van woningcorporaties hangen de maximale salarissen onder meer samen met de grootte van de gemeente en het aantal woningen dat de corporatie in beheer heeft.

Gegevens onderzoek

Hieronder gegevens uit het eigen onderzoek, op basis van de jaarverslagen van 2013. Het gaat hier om directies die in het bestuur van Aedes zitten:
 • Directie Wonen Limburg Roermond: salaris 185.012 euro, dat is 10,8 procent boven de wettelijke norm 
 • Directie Allee Wonen: salaris 207.631 euro, dat is 12,1 procent boven de wettelijke norm 
 • Directie Woningstichting Barneveld: salaris 156.703 euro, dat is 20 procent boven de wettelijke norm 
 • Directie Viverion Lochem, salaris 188.840 euro, dat is 26,9 procent boven de wettelijke norm 
 • Directie GoedeStede Almere: salaris 148.800 euro, dat is 37,7 procent boven de wettelijke norm 
 • Directie Noord West Friesland St. Annaparochie: salaris 141.711 euro, dat is 26,1 procent boven de wettelijke norm 
 • Directie Actium Assen: salaris 167.000 euro, dat is 25,8 procent boven de wettelijke norm 
 • Directie Tiwos Tilburg: salaris 187.156 euro, dat is 25,8 procent boven de wettelijke norm

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid