Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Harde afspraken met Arriva over extra veiligheidsmaatregelen

Buschauffeurs van Arriva hebben vanaf 1 januari 2018 geen geldlades meer in hun bus. De vervoerder stapt volledig over op een systeem van ‘cashloos betalen’. Die harde afspraak hebben de bonden gisteravond met Arriva gemaakt. “Arriva is de eerste vervoerder die de stap zet om contant geld van de bus te halen”, zegt onderhandelaar Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen. “Voor de buschauffeurs is dit een belangrijke afspraak, die hun werk een stuk veiliger gaat maken. Bij hen is straks niks meer te halen. Het is ook een duidelijk signaal naar andere vervoersmaatschappijen.”

Arriva heeft de bonden gisteravond een plan gepresenteerd om de veiligheid in de bus te verbeteren. Bij de chauffeurs heerst veel onrust, na een reeks overvallen op buschauffeurs in Tilburg en ’s-Hertogenbosch. Belangrijkste maatregel is dat per 1 januari 2018 bij alle Arriva-bussen in heel Nederland het geld definitief van de bus gaat.

Tilburg en Den Bosch

Tilburg en ’s-Hertogenbosch krijgen extra prioriteit. Vóór 1 juli 2016 worden daar alle bussen uitgerust met pin-automaten. Als alles goed werkt, is het vanaf 1 oktober 2016 ’s avonds na 19.00 uur niet meer mogelijk om in de bus contant te betalen. Van de Mheen: “Arriva heeft tijd nodig om dit technisch te regelen. Daarom hebben we voor Tilburg en Den Bosch ook afspraken gemaakt over hoe we het tot die tijd oplossen. Er komt meer in ieder geval meer beveiliging. Er worden meer boa’s ingezet. Buschauffeurs die ’s avonds graag extra beveiliging op hun bus willen hebben, kunnen daarom vragen. Dat wordt dan geregeld.”

Positief

CNV Vakmensen is positief over de concrete stappen die Arriva nu zet. “We roepen ook andere vervoerders op om snel met een plan te komen. Het gaat hier om een landelijk probleem.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid