Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Grote zorgen over reorganisatie FrieslandCampina

Werknemers bij FrieslandCampina maken zich grote zorgen over de vanmorgen aangekondigde ingrijpende reorganisatie bij het zuivelconcern. “Het gaat om zo’n duizend banen in Nederland, België en Duitsland. Iedereen vraagt zich nu af voor welke locaties deze reorganisatie gevolgen gaat hebben”, zegt onderhandelaar Henk Jongsma van CNV Vakmensen.

Het ging afgelopen jaren juist goed met FrieslandCampina, met stijgende omzetten. Tot aan de coronacrisis. Het zuivelconcern ziet zich inmiddels wereldwijd geconfronteerd met grote tegenslagen, bijvoorbeeld door het wegvallen van de verkoop aan de horeca, problemen rond de verkoop van babypoeder in China, lagere zuivelprijzen en dalende valuta.

Ingrijpend

Jongsma: “FrieslandCampina wil nu versneld plannen doorvoeren, maar die zijn zeer ingrijpend. We willen daar snel een goed gesprek over, voordat er overhaast van alles wordt doorgedrukt. De afgelopen jaren heeft het bedrijf al heel scherp gekeken naar mogelijkheden om kosten te besparen. Wat wil het bedrijf nu precies? Daar moet snel meer zicht op komen, ook als het gaat om de gevolgen voor de verschillende productielocaties in Nederland.”

De reorganisatie lijkt vooral de ondersteunende diensten en managementlagen te raken. In Nederland werken zo’n 8.000 mensen bij FrieslandCampina, verspreid over in totaal 25 vestigingen, onder meer in Amersfoort (hoofdkantoor), Beilen, Workum, Leeuwarden, Gerkesklooster en Veghel.

Van werk naar werk

Centraal in de gesprekken met FrieslandCampina is dat er voor werknemers goede begeleiding is naar ander werk, binnen of buiten het bedrijf. Jongsma: “FrieslandCampina heeft een goede reputatie als het gaat om de begeleiding van werk naar werk. Maar nu wil het bedrijf versneld gaan reorganiseren en komt er opeens veel druk op. Krijgen mensen voldoende tijd en mogelijkheden? Het moet wel zorgvuldig allemaal, zodat mensen perspectief houden op werk. Daar willen we goede afspraken over.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting