Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Grote zorg om verschraling van werk bij Achmea Leeuwarden

De werknemers van FBTO Zorg en De Friesland Zorgverzekeraar (DFZ) maken zich grote zorgen om de toekomstige werkgelegenheid in Leeuwarden. Dit staat in een brief die werknemers samen met CNV Vakmensen, FNV Finance en De Unie hebben gestuurd aan de Raad van Bestuur van Achmea.

Bonden en werknemers zijn bang dat over enkele jaren slechts een administratieve fabriek overblijft van wat eens FBTO Zorg en DFZ waren. Ze pleiten voor behoud van kwaliteit en aanbod van werk in Leeuwarden.

Kostenbesparingen leidend voor Achmea

Met het oog op kostenbesparingen wil Achmea de werkzaamheden met betrekking tot zorg en zorgkantoren naar alle waarschijnlijkheid centraliseren in het zuiden van het land. Dit betekent sluiting van de vestiging in Zwolle en er zijn zorgen over de werkgelegenheid in Leeuwarden. "De centralisatie is onlogisch", stellen de bonden. "In de loop der jaren is bij deze vestigingen veel kennis en expertise op het gebied van zorginkoop en -producten opgebouwd. We pleiten ervoor om dit juist deels te centraliseren in Leeuwarden."

Ook investeren in vernieuwing

Centralisatie van de zorginkoop in Leeuwarden zou ook leiden tot een grotere variatie in het werkaanbod. Want hoewel er niets mis is met administratief werk of callcenter werk, is de vraag wel hoe toekomstbestendig dit werk zal zijn. Het verder automatiseren en digitaliseren hiervan zal leiden tot minder werkgelegenheid. Nu al is in veel organisaties 70 procent van het callcenterwerk geautomatiseerd. "Het ontwikkelen van vernieuwingen en nieuwe systemen moet in Leeuwarden blijven gebeuren. Met alleen nog maar callcenters is het aanbod van werk wel erg schraal", aldus de werknemers. "Achmea richt zich teveel op kosten besparen en investeert te weinig in vernieuwing."

Toekomstbestendig werk in Leeuwarden

In hun brief roepen de werknemers van FBTO Zorg en DFZ de Raad van Bestuur van Achmea op om de ideeën die zij hebben serieus te beoordelen en gezamenlijk verder uit te werken. "We willen dat naast het traditionele werk ook het ontwikkelwerk naar Leeuwarden komt. Dat ook wij ons bezighouden met innovatie. We willen kortom dat er nieuwe en betere banen komen, zodat de werkgelegenheid in het Noorden toekomstbestendig blijft."

Bij FBTO Zorg en De Friesland Zorgverzekeraar werken in totaal circa 600 mensen. 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid