Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Voor een rechtvaardige samenleving
Nieuws

Grote metaalstaking gaande in Friesland

Metaalwerknemers in Friesland leggen deze dagen op grote schaal het werk neer. In Heerenveen hebben zich vanmorgen ruim 500 actievoerders verzameld. Morgen is er een actiebijeenkomst van de gezamenlijke vakbonden in Leeuwarden.

“We geven een stevig signaal uit het noorden aan de werkgevers in de metalektro, dat het hoog tijd wordt voor een nieuwe cao”, zegt regionaal actieleider Jikkie Aalberts van CNV Vakmensen.  

Drie dagen

De Friese metaalsector heeft drie dagen lang te maken met stakingen. In het zuiden van de provincie op donderdag 27 en vrijdag 28 september en in het noorden op vrijdag 28 september en maandag 1 oktober. Bedrijven die meedoen aan de stakingen in Friesland zijn onder meer Stertil, Ardagh, Roval de Boer MTI, Neways MTI, Meyer Plaatbewerking MTI, Damen Ship Repair, Barkmeijer Stroobos BV, Accel Group NV, Landustrie, Stork Turbo Blading en Staalbouw Nauta.

Vanaf morgen ook acties in Midden-Nederland en Zuid-Holland

Vanaf donderdag 23:00 uur leggen ook naar verwachting 600 metaalwerkers in Zuid-Holland en Midden-Nederland voor 48 uur het werk neer. Op vrijdagochtend 28 september komen zij in Hilversum bij elkaar tijdens een gezamenlijke actiebijeenkomst van CNV Vakmensen en FNV.

  • Locatie: Fabrique Ludique, Mussenstraat 55, Hilversum
  • Tijd: van 7.30 tot 12.00 uur

Geen cao

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor 150.000 werknemers in de metalektro zijn dit voorjaar vastgelopen. De werkgevers weigeren tot nu toe om inhoudelijk in te gaan op een ultimatum van de vakbonden voor een nieuwe cao. Verspreid over het land zijn afgelopen tijd meerdere acties geweest van metaalwerknemers.

Wat wil CNV Vakmensen?

CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao onder meer zeggenschap voor werknemers op verschillende fronten, zoals ontwikkeling, scholing en werktijden, respect voor elke levensfase, gelijke rechten voor alle werknemers en een eerlijke verdeling van de winst, met daarbij een goede loonsverhoging. Loes Bezemer-Videler, landelijk onderhandelaar CNV Vakmensen: “We willen met elkaar een vitale sector, waar het aantrekkelijk werken is, waar oudere werknemers op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen en waar jongere werknemers een toekomstperspectief hebben.”

Lees meer over de acties >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid