Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Grootste certificeerder van Nederland valt nu zelf door de mand

VRO Certification, de grootste certificeerder van Nederland, heeft jarenlang onterecht NEN-certificaten verstrekt. Bijvoorbeeld aan uitzendbureau Danco, dat werknemers stelselmatig heeft onderbetaald. Het uitzendbureau is per direct geschorst uit het SNA-register van gecertificeerde uitzendbedrijven.

“VRO is nu keihard door de mand gevallen. Jarenlang hebben inspecteurs wanpraktijken door de vingers gezien, ondanks overduidelijke signalen dat het niet goed zat bij Danco. Dit mag niet zonder gevolgen blijven”, vindt Henry Stroek, bestuurder bij CNV Vakmensen.

Stelselmatige onderbetaling

De CNV-bestuurder kreeg al in 2013 lucht van de wanpraktijken bij meerdere uitzendbureaus. “Met één blik op de loonstrookjes zag je dat het niet goed zat. Er was sprake van stelselmatige onderbetaling, betaling onder het wettelijk minimumloon en te weinig vakantiegeld en vakantiedagen.”

Aangekaart bij de SNA

Stroek heeft de situatie al in 2013 aangekaart bij de Stichting Normering Arbeid (SNA), die het keurmerk voor uitzendbedrijven beheert. Certificeerder VRO kreeg een waarschuwing en moest ‘een verbeterplan’ opstellen. “Maar ondanks onze signalen ging het verstrekken van certificaten aan Danco en andere uitzendbureaus gewoon door. Als we er navraag naar deden, kregen we telkens nul op rekest. In de afgelopen jaren is Danco minimaal acht keer geïnspecteerd, door meerdere inspecteurs van VRO en later ook Clib – die overigens onder dezelfde directie valt. En elke keer kreeg Danco weer een certificaat. Onbegrijpelijk. Wat is zo’n SNA-keurmerk dan nog waard, vraag je je af? Wat betekent dit voor alle andere uitzendbedrijven die door VRO en Clib worden gecertificeerd?”

Keiharde bewijzen

Stroek verzamelde intussen een uitgebreid dossier met gegevens van tientallen werknemers van uitzendbureau Danco. “We hebben keiharde bewijzen dat er van alles niet deugt bij Danco. We hebben de SNA hiermee vervolgens geconfronteerd. Toen konden de inspecteurs van VRO en Clib er niet meer omheen. Er volgde een ‘herinspectie’, die ons beeld bevestigde. Danco is per direct geschorst uit het SNA-register. Eindelijk.”

Kous niet af

Maar daarmee is voor de CNV-bestuurder de kous niet af. “De SNA moet zich maar eens goed beraden of ze nog verder wil met VRO en Clib. Wij houden hen in ieder geval verantwoordelijk voor de schade die onze leden hebben geleden en voor de mogelijke gevolgen. Want de kans is groot dat bedrijven nu geen zaken meer willen doen met Danco, nu ze het NEN-certificaat kwijt zijn. Wat betekent dat voor de werkgelegenheid van de mensen? Daar maak ik me grote zorgen over.”

CNV Vakmensen heeft VRO en Clib inmiddels ook financieel aansprakelijk gesteld voor de schade die de leden hebben geleden.

Achtergrondinformatie

  • De Stichting Normering Arbeid (SNA) beheert het SNA-keurmerk voor uitzendbedrijven.
  • VRO Certification is in Nederland marktleider in NEN-certificering. 
  • Clib richt zich als certificeerder op ondernemingen in het buitenland.   
  • Danco is een uitzendbureau, gevestigd in Kleve, dat (veelal Poolse) werknemers levert aan bedrijven in Nederland (o.a. in Zuid-Holland en Utrecht). Er werken ongeveer 150 mensen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid