Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Voor een rechtvaardige samenleving
Nieuws

Gouden emmers en natte dweilen voor hotels in Amsterdam

Hotels in Amsterdam kunnen dinsdagmiddag 2 april rekenen op een bezoekje van CNV Vakmensen. “We delen ‘gouden’ emmers uit aan hotels die de Schoonmaakcode hebben ondertekend. Hotels die hardnekkig blijven weigeren om de code te tekenen, krijgen van ons een natte dweil”, zegt Erik Maas van CNV Vakmensen.

Met de campagne ‘Gouden emmers, natte dweilen’ vraagt CNV Vakmensen aandacht voor de vaak belabberde positie van hotelschoonmakers. “De werkdruk is hoog en de hotelschoonmakers worden lang niet altijd volgens de cao betaald. Dat komt omdat ze – tegen de regels – vaak per kamer worden betaald in plaats van per gewerkt uur”, zegt Maas. 

Emmers en dweilen

Dinsdagmiddag 2 april bezorgt het hotelschoonmakers-team van CNV Vakmensen de eerste gouden emmers en natte dweilen bij hotels in Amsterdam. Maas: “We hebben gouden emmers voor het Amsterdam Tropen Hotel, The Albus Hotel en American Hotel. Bij de hotels die een natte dweil krijgen, gaan we onaangekondigd op bezoek.”

Schrikbarend weinig

CNV Vakmensen spoort hotels aan om hun handtekening te zetten onder de Code Verantwoordelijk Marktgedrag, kortweg de Schoonmaakcode. “De Schoonmaakcode biedt hotelschoonmakers bescherming tegen uitbuiting”, zegt Maas. “Helaas zijn er tot nu toe schrikbarend weinig hotels die de code hebben ondertekend. Dat moet echt anders. Daarom voeren we nu campagne. We sporen alle hotels aan om zo snel mogelijk hun verantwoordelijkheid te nemen. Door de code te ondertekenen, laten zij zien dat ze de hotelschoonmakers op een eerlijke en nette manier willen behandelen.”

Amsterdam

De campagne ‘Gouden emmers, natte dweilen’ is vorig jaar april gestart in Amsterdam. Van de ruim 600 hotels die Amsterdam telt, zijn er sindsdien 62 benaderd met de oproep om de Schoonmaakcode te ondertekenen. Een aantal hotels heeft hier positief op gereageerd. De meeste hotels reageren echter afwijzend of laten zelfs helemaal niets van zich horen. De campagne gaat voorlopig door en wordt uitgebreid naar andere plaatsen in Nederland. 

CNV Vakmensen heeft geregeld contact met de Inspectie SZW en met gemeente Amsterdam over de kwestie. Maas: “De gemeente heeft vorig jaar beloofd om een actieve rol te spelen in de aanpak van misstanden. Dat is een goede zaak en leidt hopelijk tot concrete en niet-vrijblijvende afspraken met de hotelsector in Amsterdam.”

Meldpunt voor hotelschoonmakers

Voor de schoonmakers heeft de bond een meldpunt, waar zij ervaringen kunnen delen.

 
CSU cao schoonmaak

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting