Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Goed akkoord voor metalektro

“We hebben met dit principeakkoord de verslechteringsvoorstellen van de werkgevers van tafel gehaald. Er resteert een cao-pakket dat ik met een gerust hart aan onze leden durf te presenteren.”

Zo beschrijft onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen het resultaat van tien maanden actievoeren en de slotonderhandelingen woensdagnacht 11 februari.

Ontwikkeling

De Jong: “We hebben een principeakkoord voor een goede cao met ruimte voor ontwikkeling van werknemers. Werknemers kunnen vouchers inzetten om zichzelf te scholen in elke gewenste richting, vooral ook mogelijk buiten de huidige functie of onderneming. Er is nu een budget van 2,75 miljoen euro voor gereserveerd. Dit was gedurende het gehele onderhandelingstraject een heel belangrijk element voor ons als vakbond.”

WW-reparatie

CNV Vakmensen is ingenomen met het repareren van het derde WW-jaar. Ook de loontonwikkeling, met 5,9 procent structureel in 37 maanden en daarnaast 1,1 procent aan eenmalige uitkeringen stemmen onderhandelaar Peter de Jong tevreden. “In deze uiterst dynamische tijd voor werknemers, met allerhande invloeden op werkgelegenheid, krijgt de werknemer in de metalektro de ruimte om zich aan te passen.”

Vierdaagse werkweek voor zorg

Vergaande voorstellen van de werkgevers om de zogenoemde ontziemaatregelen voor werknemers te laten meebewegen met de uitgestelde AOW-leeftijd (67) zijn weer van tafel. De Jong: “We hebben dat kunnen beperken. Tegelijk hebben we ook kunnen afspreken dat de werknemer het recht heeft op een vierdaagse werkweek ten behoeve bijvoorbeeld mantelzorg, studie of anderszins. Hiervoor kan verlof worden ingekocht of gewerkte overuren worden benut.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid