Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Glastuinbouwer in Sexbierum wil op schandalige manier personeel lozen

Werknemers van glastuinbouwer A.C. Hartman uit Sexbierum reageren onthutst op de manier waarop het bedrijf van 57 werknemers af wil. CNV-onderhandelaar Sijtze de Bruine, die met de werknemers heeft gesproken, heeft geen goed woord over voor de handelwijze van het bedrijf. “Schandalig wat hier gebeurt. Ze willen het personeel lozen voor een derde van de transitievergoeding. En dat durven ze dan een sociaal plan te noemen!”

A.C. Hartman is een bekende glastuinbouwer, die dagelijks komkommers, paprika's en tomaten levert aan supermarkten, waaronder Albert Heijn. Het bedrijf werd in 2017 overgenomen door The Fruit Farm Group uit België, werken 110 mensen. Tijdens een personeelsbijeenkomst gisteren kregen ze te horen dat er 57 moeten vertrekken.

Andere regels

“Alles hieraan is slecht”, vindt De Bruine. “De timing is slecht en de manier waarop het bedrijf van de mensen af wil is helemaal slecht. Als een reorganisatie nodig is, doe het dan op een nette manier. Misschien hebben ze in België andere regels, maar hier in Nederland hebben we gewoon een wettelijke transitievergoeding. Daar heeft The Fruit Farm Group ook geld genoeg voor.”

Chantage

De CNV-onderhandelaar beschuldigt het bedrijf bovendien van chantage. “Ze hebben letterlijk tegen me gezegd: als de werknemers hier niet mee akkoord gaan, dan is de kans groot dat de boel failliet gaat. Is dat wat je wilt? Nog even en de medewerkers van Hartman en de vakbond krijgen de schuld van de slechte bedrijfsresultaten in de schoenen geschoven.”

Géén handtekening zetten

Het bedrijf zal, zoals het nu lijkt, volgende week gesprekken plannen met de werknemers. “Ze willen dan een vaststellingsovereenkomst voorleggen, die dan nog voor 1 januari getekend moet worden. Het is zó minachtend allemaal, richting mensen die hier tientallen jaren hebben gewerkt. Ik heb de mensen dringend geadviseerd om voorlopig nergens een handtekening onder te zetten.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid