Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Glastuinbouwer Hartman past reorganisatie aan en investeert in scholing

De reorganisatie bij glastuinbouwer Hartman in Sexbierum pakt veel minder hard uit dan eerder was aangekondigd.

“Er vallen gelukkig minder volledige ontslagen”, zegt onderhandelaar Sijtze de Bruine. “Het blijft pijnlijk, maar in plaats van een snoeiharde sanering ligt er nu een veel beter plan op tafel. Investeren in scholing speelt daarin een belangrijke rol. Hier hebben wij vertrouwen in.”

Ophef

Vlak voor Kerst kregen 57 van de 110 werknemers van de Friese glastuinbouwer te horen dat er voor hen geen toekomst meer is bij het bedrijf. Ze kregen een vaststellingsovereenkomst voorgelegd, die ze binnen een paar weken moesten tekenen. Daarin zouden ze genoegen moeten nemen met een fractie van de wettelijke transitievergoeding.

De kille reorganisatie, en ook de manier waarop, leidde tot grote ophef in het Friese dorp, waar Hartman de grootste werkgever is. “We stonden in het begin lijnrecht tegenover elkaar. Wat Hartman deed kon in onze ogen echt niet”, zegt De Bruine. “Afgelopen weken hebben we constructieve gesprekken gevoerd. Gelukkig heeft de directie van Hartman gaandeweg ook ingezien dat er ook andere mogelijkheden waren. Inmiddels hangt de vlag er heel anders bij.”

Minder ontslagen, betere regeling

De ontslaglijst bestaat nog steeds uit 57 werknemers. Van deze groep raken er 24 hun baan volledig kwijt. “Dat blijft een rotsituatie. Maar we hebben wel vastgelegd dat zij gewoon de volledige wettelijke transitievergoeding krijgen”, zegt De Bruine.

De andere groep van 33 werknemers blijft dus toch in dienst bij Hartman. Daarbij leveren ze wel een deel van hun contracturen in (25%). “Ook dat doet nog steeds pijn, want je valt wel terug in salaris”, zegt de Bruine. “We hebben binnenkort met de CNV-leden een individueel gesprek hierover. Tegelijkertijd zijn we erg blij dat zij bij Hartman kunnen blijven. Vooral omdat de directie heeft beloofd om echt te gaan investeren in deze werknemers. Op ons voorstel komt er een nog verder in te richten opleidings- en ontwikkelingsplan, gericht op de 100 procent biologische toekomst van het bedrijf. Daar zijn wij heel content mee, dat geeft de mensen weer perspectief.”

Over Hartman

A.C. Hartman is een bekende onderneming in de glastuinbouwsector en levert dagelijks paprika’s, tomaten en komkommers aan onder meer Albert Heijn. Het bedrijf werd in 2017 overgenomen door The Fruit Farm Group uit België.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid