Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Gesprek met Deliveroo over arbeidsvoorwaarden maaltijdbezorgers

Op initiatief van CNV Vakmensen vindt dinsdag 10 oktober een gesprek plaats met de directie van maaltijdbezorger Deliveroo. “We willen graag van Deliveroo weten waarom ze niet gewoon de cao voor koerierswerk toepassen”, zegt Tjitze van Rijssel, onderhandelaar van CNV Vakmensen. “Wij zien nu een bedrijf dat zijn verantwoordelijkheid ontloopt en alle bezorgers in een zzp-constructie wil duwen. Het is schijnzelfstandigheid, met alle risico’s van dien.”

Bij het gesprek zijn ook vertegenwoordigers aanwezig van de onlangs opgerichte Riders Union. “Bij de koeriers lopen de emoties op. Goed dat we hierover met Deliveroo in gesprek gaan”, zegt Van Rijssel.

Lees eerder bericht: Deliveroo onttrekt zich aan verantwoordelijkheid als werkgever >

Risico’s

Bij Deliveroo werken zo’n 2.000 fietskoeriers (riders). Het bedrijf wil dat ze straks niet meer op de loonlijst staan, maar als zelfstandige gaan werken en zelf verantwoordelijk worden voor financiële keuzes, bijvoorbeeld als het gaat om ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Volgens Deliveroo willen de koeriers dat zèlf, omdat ze dan flexibeler kunnen werken en er meer aan overhouden. Van Rijssel gelooft daar niets van. “Wij hebben een heel ander beeld. Verreweg de meeste riders verzetten zich tegen dat gepush richting schijnzelfstandige, waarbij ze zelf opdraaien voor kosten en alle risico’s. Ze vinden hun werk leuk, maar wel tegen eerlijke en duidelijke arbeidsvoorwaarden. Als je hen vraagt of ze als zelfstandige of in loondienst willen werken, kiezen ze vrijwel allemaal voor loondienst.”

Cao

CNV Vakmensen vindt dat het koerierswerk van Deliveroo valt onder de werkingssfeer valt van de cao beroepsgoederenvervoer. “Het lijkt erop dat Deliveroo bewust heeft geprobeerd om onder de cao uit te komen, door zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven als ‘event-catering’ in plaats van als koeriersbedrijf. Daarmee onttrekt Deliveroo zich bewust aan gezamenlijke solidaire regelingen, bijvoorbeeld voor scholing en pensioen.”

Geld verdienen

In het gesprek zal CNV Vakmensen wijzen op de verantwoordelijkheid die Deliveroo heeft als werkgever. “Bij een sterk groeiend bedrijf, dat zich laat voorstaan op een groen imago, hoort ook een verantwoordelijkheid als goed werkgever. Het feit dat veel koeriers steeds meer druk ervaren en het inmiddels lang niet zo gezellig meer vinden als voorheen, zou te denken moeten geven. We zien een bedrijf dat vooral bezig is met zo veel mogelijk geld verdienen en de koeriers zo min mogelijk wil betalen.”

Enkele reacties van riders via de website van CNV Vakmensen:

  • “Het werk zelf vind ik fijn om te doen, maar word erg moe van het ‘gepush’ richting het schijn-zzp. (…) Ook vind ik het niet kloppen dat we geen vergoeding krijgen voor onkosten en ook geen pensioen opbouwen. Dus daardoor is het geen optie het je hele leven te doen. Naast het gebrek aan vergoeding en respect naar de riders, zijn ze ook een kei in gebrekkige communicatie en nalatigheid.”
  • “Laatste tijd zijn er steeds meer veranderingen en ik heb het gevoel dat niemand dat echt wil. Ikzelf ook niet. (…) Wij willen niet dat het alleen om geld draait. We willen een leuk en succesvol Deliveroo en daar is niet alleen geld verdienen belangrijk, maar ook de prachtige gezellige community die nu van ons wordt afgepakt.”
  • “In het begin was alles prima, echter is in de loop der tijd de bureaucratie (en fascinatie voor prestatiecijfers) gegroeid en daarmee de druk om meer te ‘produceren’. De constructie van jongelui als zzp'er is onzinnig, het heeft namelijk niets met ondernemen te maken maar is omzeilen van het arbeidsrecht en de loonbelasting (werkgeverspremie). Duurzaam eten is niet alleen duurzame ingrediënten: het is ook netjes met mensen omgaan!”
  • “Nu er zzp'ers zijn, is werkkleding blijkbaar niet verplicht. Dat vind ik heel stom, want voor het restaurant is het zeer fijn om meteen te zien dat je van Deliveroo bent. Buiten dat is het lullig tegenover de rest die wel netjes hun werkshirts dragen. Ook is het de bedoeling dat je op de fiets bezorgt vanwege het milieu etc. Toch zijn er genoeg die het op de scooter doen of zelfs met de auto, dat geeft weer een slecht beeld. Deliveroo weet precies wie op de scooter bezorgt, maar doet er niets aan.”

Contact met riders

Via onze website kunnen riders nog steeds hun ervaringen met Deliveroo melden en in contact komen met de vakbond.

Over Deliveroo

Deliveroo bezorgt eten van zo’n 1.200 restaurants (peildatum 1 juni 2017) en is inmiddels actief in 12 steden: Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Leiden, Delft, Amstelveen, Breda, Den Bosch en Tilburg.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid