Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Gesprek met Deliveroo levert niets op

Een gesprek met Deliveroo heeft op 10 oktober niets opgeleverd. "Het bedrijf houdt vast aan het nieuwe business-model en wil in de toekomst alleen werken met zzp'ers. Daarmee verschuiven alle risico's naa de chauffeurs", zegt Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

Bij Deliveroo werken zo’n 2.000 fietskoeriers (riders). Het bedrijf wil dat ze straks niet meer op de loonlijst staan, maar als zelfstandige gaan werken en zelf verantwoordelijk worden voor financiële keuzes, bijvoorbeeld als het gaat om ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen. “Dit is schijnzelfstandigheid, met alle risico’s van dien. Uit de contacten die wij met de riders hebben, blijkt dat de meesten daar ook helemaal niet op zitten te wachten”, zegt Van Rijssel.

Geen boodschap aan

Maar daar heeft Deliveroo geen boodschap aan. In het gesprek met Deliveroo bleek al snel dat het bedrijf geen rekening wil houden met de cao voor koeriersbedrijven (onderdeel van de cao beroepsgoederenvervoer). “Dat scheelt de koeriers al gauw een paar euro per uur. En Deliveroo betaalt ook niet mee aan gezamenlijke solidaire regelingen, bijvoorbeeld voor scholing en pensioen. Er zit nu niets anders op dan het aan de rechter voor te leggen”, zegt Van Rijssel.

In gesprek

CNV Vakmensen is in gesprek met riders en onderzoekt nu de mogelijkheden van juridische stappen. Van Rijssel: “Belangrijk is wat de riders zèlf willen. En hoe we met hen kunnen zorgen voor eerlijke arbeidsvoorwaarden en een goed collectief vangnet. Een cao is daarvoor een goed instrument. We onderzoeken de juridische mogelijkheden hoe we die kunnen afdwingen bij Deliveroo.”

Lees ook de eerdere berichten over Deliveroo:

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid