Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Gemeente Almere moet bij aanbesteding busvervoer harde eisen stellen aan veiligheid

De gemeente Almere moet harde eisen stellen aan de veiligheid in de bus, bij de aanbestedingsprocedure voor een nieuwe vervoerder. CNV Vakmensen wil hierover meer duidelijkheid van de gemeente. Vanavond om 18.00 uur hebben de vakbonden een gesprek met de verantwoordelijke wethouder, Frits Huis.

De afgelopen weken is de spanning rond de nieuwe aanbesteding flink opgelopen. Volgens Hanane Chikhi, bestuurder bij CNV Vakmensen, is er in Almere sprake van een zeer ongezonde situatie in het openbaar vervoer. “Chauffeurs voelen zich vogelvrij en durven nauwelijks op te treden tegen ongewenst gedrag of zwartrijders.”

Maatregelen nodig

In een mail aan de vakbonden erkent de wethouder dat er een probleem is met sociale veiligheid in het busvervoer. “Volgens de wethouder is het verbeteren van de veiligheid een topprioriteit”, zegt Chikhi. “Dat is mooi, maar laat dat dan ook zien! De aanbesteding biedt mogelijkheden, want dat is hét moment om eisen te stellen aan de nieuwe vervoerder. Er zijn allerlei maatregelen mogelijk: poortjes bij de achterdeuren, meer controleurs en geen contant geld meer op de bus bijvoorbeeld. Het is goed dat we hierover vanavond een gesprek hebben met de wethouder. We hebben een gezamenlijk belang om de veiligheid te verbeteren, alleen al daarom zouden we eruit moeten komen.”

En wat als het overleg te weinig oplevert?

Als het overleg met de wethouder vanavond te weinig oplevert, dreigt meer onrust. CNV Vakmensen heeft de leden op 11 april uitgenodigd voor een actievergadering, die kan uitlopen op een nieuwe staking. Op dit moment voert de bond nog een publieksvriendelijke handtekeningenactie, zegt Chikhi. “We verzamelen handtekeningen onder inwoners van Almere, voor meer aandacht voor sociale veiligheid bij de aanbesteding. Het is een zaak van ons allemaal, niet alleen van de chauffeurs, maar ook van de reizigers.” 

Lees ook: Ongezonde sfeer bij busvervoer Almere >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid