Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Geld voor eindschoonmaak komt niet terecht bij schoonmakers

Het geld dat vakantiegangers betalen voor de schoonmaak van hun vakantiehuisje, komt niet terecht bij de schoonmakers. Dat stelt CNV Vakmensen, in een reactie op een onderzoek van de Consumentenbond naar de hygiëne in vakantiehuisjes.

“Gasten betalen gemiddeld zo’n 50 euro voor de schoonmaak. Als dat geld ook echt aan de schoonmaak wordt besteed, zou het er in de vakantiehuisjes een stuk beter uitzien”, zegt Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen.

Onderzoek Consumentenbond

Kampherbeek reageert op een onderzoek van de Consumentenbond, waaruit blijkt dat het in veel vakantiehuisje slecht gesteld is met de hygiëne. “Het kan best netjes”, stelt Kampherbeek. “Maar dan moeten de parken de schoonmakers er ook de tijd voor geven. Een bedrag van 50 euro voor de eindschoonmaak is genoeg voor twee uur schoonmaakwerk. Maar in de praktijk krijgen schoonmakers vaak maar een uur de tijd voor een vierpersoonshuisje. Geef ze die twee uur waar de gasten voor betalen, dan lukt het wel.”

Meer tijd

Uit een eerdere peiling van CNV Vakmensen bleek al dat 9 van de 10 schoonmakers op vakantieparken vinden dat ze te weinig tijd krijgen om hun werk goed te doen. “Voor de schoonmakers is het frustrerend. Zij krijgen nu de schuld, dat is niet terecht. Als ik dan vanmorgen een manager van een vakantiepark als verdediging hoor zeggen dat schoonmaak ‘natuurlijk mensenwerk’ is, dan denk ik: dat is maar een deel van het verhaal. Het échte verhaal is dat schoonmakers gewoon meer tijd moeten krijgen om hun werk goed te kunnen doen.”

Meer inspraak

Kampherbeek vindt dat de vakantieparken ook beter moeten overleggen met de schoonmaakbedrijven en de schoonmakers die het werk uiteindelijk doen. “Schoonmakers werken vaak met slecht materiaal, zoals slecht functionerende stofzuigers. Ga in overleg, geef de schoonmakers meer inspraak, vraag wat ze nodig hebben. Dan neem je mensen en hun werk tenminste serieus. En besteed als vakantiepark ook eens geld aan een extra schoonmaakronde. Schoonmakers krijgen dan extra tijd voor een grondige schoonmaakbeurt, die ze kunnen besteden aan werk waar ze normaal niet aan toekomen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid