Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Geen stukloon meer voor pakjesbezorgers bij DHL Parcel e-Commerce

Ruim 5.000 pakjesbezorgers bij DHL Parcel e-Commerce (voorheen Selektvracht) worden vanaf 1 januari niet meer per pakje betaald, maar per uur. Dat betekent dat de bezorgers er flink in loon op vooruitgaan. De vakbonden CNV Vakmensen en FNV hebben hierover met DHL een akkoord bereikt in een nieuwe cao.

“Het is gelukt, we zijn eindelijk van het stukloon af. De bezorgers krijgen voortaan op een transparante en rechtvaardige manier per uur betaald”, zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. “Een mooi resultaat, waarmee we echt een stap vooruit zetten in de wereld van de pakjesbezorgers.”

Van stukloon naar uurloon

Over de cao is lang onderhandeld. Voor de ruim 5.000 bezorgers geldt dat ze vanaf 1 januari 2018 per uur worden betaald. Het uurloon gaat dan omhoog naar 10,17 euro bruto (een plus van 12,5%). Per 1 januari 2019 gaat het uurloon opnieuw omhoog, naar 10,68 euro bruto (een plus van 5%). Voor de overige medewerkers (in de loods en op kantoor) is voor de komende twee jaar een loonsverhoging afgesproken van in totaal 6%.

Egon Groen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: “Dit akkoord markeert het einde van een periode waarin DHL met stukloon werkte. Dat is een groot succes. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een gelijk speelveld in de pakkettenmarkt. Voor de mensen betekent dit een flinke vooruitgang. Een mooi resultaat.”

Meer vaste contracten

Er komen ook meer vaste contracten. Voor werknemers die dit willen, worden de bestaande 0-urencontracten en oproepcontracten omgebouwd naar contracten voor vaste dagen.

Toeslagen

Voor het werken op zaterdag en zondag krijgen bezorgers toeslagen. Voor de zaterdag geldt een toeslag van 35% op het uurloon. Voor de zondag een toeslag van 100% op het uurloon.

In de toekomst naar cao beroepsgoederenvervoer

De nieuwe cao heeft een looptijd tot 1 januari 2020. De cao-partijen hebben afgesproken dat vanaf die datum aansluiting wordt gezocht bij de cao beroepsgoederenvervoer. Daarmee maken de werknemers in de toekomst opnieuw een stap omhoog in hun salaris.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid