Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Geen paniek, ook komend jaar op de fiets (van de zaak) naar je werk

Verschillende media berichtten afgelopen week dat de afschaffing van de fiscaal voordelige regeling van de bedrijfsfiets op 1 januari 2015 een feit is. Woordvoerders van belangenorganisaties waren in rep en roer over de afschaffing van de fiscale regeling voor de fiets van de zaak. CNV Vakmensen is daarover enigszins verbaasd omdat in de nieuwe regeling juist meer ruimte is voor de fiets van de zaak!

Commotie rondom fiets van de zaak niet nodig

Volgens Leon de Jong van CNV Vakmensen: 'bijna één op de vijf verkochte nieuwe fietsen is een fiscaal voordelige fiets van de zaak. Dus de branche heeft absoluut belang bij de huidige regeling maar er is geen reden voor paniek. Anders dan de berichtgeving doet geloven, biedt de werkkostenregeling wel degelijk mogelijkheden voor de werknemer die graag fiscaal voordelig naar zijn werk fietst'.

Oude regeling bedrijfsfiets (het fietsenplan)

In de oude regeling kan een werknemer eenmaal in de drie jaar voor een belastingvrij bedrag van € 749 een nieuwe fiets kopen, waarbij hij ook nog € 82 per kalenderjaar aan accessoires mag besteden. De werkgever verrekent het bedrag voor de fiets met het brutoloon van de werknemer. Voorwaarde is wel dat de werknemer meer dan de helft van zijn werkdagen met de fiets naar het werk komt.

De praktijk is dat in veel bedrijven werknemers die binnen een straal van 10 kilometer van het bedrijf woonden gebruik maakten van het fietsenplan. Zij krijgen hun woonwerk kilometers niet vergoed, maar kunnen wel eens in de drie jaar een nieuwe fiets aanschaffen. 

De fiets van de zaak in de nieuwe werkkostenregeling

De nieuwe werkkostenregeling die 1 januari 2015 ingaat biedt werkgevers meer mogelijkheden om de werknemer te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen.

1. Allereerst kan de werkgever de werknemer vanuit het forfait belastingvrij het aankoopbedrag van een fiets vergoeden. Zolang er fiscale ruimte in het forfait is, kan de werkgever dit kosteloos doen, zonder maximum of voorwaarden over het gebruik.

2. Daarnaast kan de bedrijfsfiets onder de werkkostenregeling als bestedingsdoel worden opgenomen worden in een zogenaamd cafetariasysteem. De werknemer kan dan bijvoorbeeld overwerktoeslag inzetten voor de aanschaf van de bedrijfsfiets. Deze uitruil gaat wel ten koste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

3. De werkgever kan onder de werkkostenregeling (buiten het forfait van de werkkostenregeling om) € 0,19 netto per kilometer woon-werkverkeer vergoeden. Stel dat een werknemer op 10 kilometer afstand van het bedrijf woont, dan levert de  kilometervergoeding jaarlijks € 813 op. Een werknemer zal daarvan misschien geen elektrische, maar toch zeker een kwalitatief goede fiets kunnen kopen. 

Kortom, de werkkostenregeling biedt wel degelijk mogelijkheden voor fietsliefhebbers, de fietsindustrie en de belangenorganisaties op om zonder beperkende voorwaarden fiscaal voordelig op een fiets van de zaak naar het werk te peddelen. Onder de nieuwe werkkostenregeling zijn de keuzemogelijkheden zelfs ruimer dan bij het oude fietsenplan. Geen reden voor paniek dus!

Uitgebreide informatie voor werknemers én werkgevers over de fiets van de zaak vind je in onze kennisbank >


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid