Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Oproep: "Geen contant geld meer in de bus"

Contant geld moet zo snel mogelijk definitief uit de bus verdwijnen. Aanleiding zijn de recente overvallen op buschauffeurs. “We willen in de toekomst helemaal geen contant geld meer in de bus. Het moet voor overvallers duidelijk zijn dat er bij een buschauffeur echt helemaal niets te halen valt”, zegt Evert Jan van de Mheen, bestuurder van CNV Vakmensen.

Na de reeks recente overvallen op buschauffeurs is voor CNV Vakmensen de maat vol. Afgelopen vrijdag was het weer twee keer raak, bij Arriva-bussen in Tilburg en ’s-Hertogenbosch. Van de Mheen heeft hierover vandaag spoedoverleg gehad met Arriva. “We hebben met elkaar een aantal concrete maatregelen afgesproken. Er komt dubbele bezetting op risicolijnen en er komt extra toezicht. Maar daar blijft het niet bij. We willen zo snel mogelijk een definitieve oplossing voor dit probleem. Geen contant geld meer in de bus.”

Landelijk probleem

Arriva komt volgende week dinsdag met een plan om volledig ‘cashloos betalen’ in de bus mogelijk te maken. “We roepen de andere busmaatschappijen op om zich hierbij aan te sluiten. We hebben hier tenslotte te maken met een landelijk probleem”, vindt Van de Mheen.

Gratis ov-chipkaarten?

Daarnaast wil de CNV-bestuurder dat ook de provincies hun verantwoordelijkheid nemen en meewerken aan oplossingen. “Arriva wil bijvoorbeeld samen met provincies en consumentenorganisaties onderzoeken of het mogelijk is om in Brabant gratis ov-chipkaarten uit de delen. Het is een goed initiatief om cashgeld uit de bus te weren. Maar daar is natuurlijk geld voor nodig. De provincies kunnen hier een rol in spelen.”

Noodknop

CNV Vakmensen doet intussen een dringend beroep op de chauffeurs om niet op pad te gaan met een bus waarvan de camera of noodknop niet werkt. “Arriva heeft beloofd om deze week alle bussen hierop te controleren. De veiligheid van chauffeurs en passagiers gaat voor alles.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid