Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Pleidooi na Fyra-debacle: "Geef NS zekerheid over behoud hoofdspoornet"

“Het Fyra-debacle maakt pijnlijk duidelijk dat de marktwerking slecht kan uitpakken. De belangen van personeel en reizigers zijn op een forse manier geschaad”, stelt Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen in een eerste reactie op het eindrapport van de enquêtecommissie die de gang van zaken rond de Fyra onderzocht.

De CNV-bestuurder hoopt dat de politiek er lessen uit trekt en pleit ook voor duidelijkheid voor NS. Van de Mheen: “Het vrijgeven van het spoor heeft grote consequenties voor het investeringsbeleid van spoorbedrijven. Zolang er geen duidelijk speelveld is, gaat angst een rol spelen. En angst is een slechte raadgever. Het leidt tot verkeerde beslissingen en zet de rem op plannen voor de lange termijn. En wie zijn uiteindelijk de dupe? De reizigers en het personeel.”

Zenuwen

Volgens de CNV-bestuurder hebben de beleidsmakers bij NS “nu al de zenuwen over 2019, als er weer een zogenaamd herijkingsmoment is voor de aanbestedingen op het spoor”. Van de Mheen: “De politiek moet zich realiseren dat een zo cruciale infrastructuur als het spoor gebaat is bij duidelijkheid. Als ook voor de lange termijn duidelijk is dat NS het hoofdspoornet houdt, met een aantal kleinere vervoerders eromheen, weet iedereen waar hij aan toe is. Dan kan NS investeren in een betrouwbaar product. Dat is goed voor de reizigers én voor de duizenden werknemers bij NS.”

Reactie opstappen Mansveld

Van de Mheen: “Het opstappen van staatssecretaris Mansveld is een politieke afweging, waar wij kennis van nemen. Maar daarmee is er nog geen oplossing voor de doorgeslagen marktwerking op het spoor.”
Trein vertrekt vanaf station

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid