Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

"Geef jongeren een goede eerste indruk van de arbeidsmarkt"

“Bijna iedereen maakt tussen zijn dertiende en zijn achttiende kennis met de arbeidsmarkt. Voor werkgevers een prima gelegenheid om een goede eerste indruk te maken”, zegt Piet Fortuin, voorzitter CNV Vakmensen naar aanleiding van de campagne weetjewatjijwaardbent.nl die het ministerie van SZW vandaag heeft gelanceerd. Semih Eski, voorzitter van CNV Jongeren: “Jongeren kunnen hier heel snel zien wat hun rechten en plichten zijn en wat ze horen te verdienen. CNV Jongeren vraagt hier al jaren aandacht voor, nu pakt het ministerie dit op.”

CNV Jongeren en CNV Vakmensen luidden vorig jaar de noodklok over de misstanden waar jongeren mee te maken krijgen bij hun vakantiewerk. Fortuin: “Jongeren werken soms te lang, krijgen te weinig betaald en doen risicovol werk. Vooral in de horeca en de land- en tuinbouw wil het nogal eens mis gaan. Met weetjewatjijwaardbent.nl weet je precies waar je aan toe bent. Doet de werkgever het niet goed, dan kun je eventueel via het CNV aan de bel trekken bij je werkgever.”

Eerste stapje op de arbeidsmarkt

“Vorig jaar kregen we signalen van jongeren en hun ouders over misstanden rond vakantiewerk”, vertelt Semih Eski van CNV Jongeren. “Vooral onderbetaling kwam toen veel voor. Ben je veertien of vijftien dan weet je niet precies weet wat je rechten zijn, zelfs voor een achttienjarige is dat al lastig. Wij willen vooral dat je eerste stapje op de arbeidsmarkt geen misstap is.”

Op weetjewatjijwaardbent.nl staat voor jongeren vanaf 13 jaar helder omschreven waar je mee te maken krijgt op de arbeidsmarkt. Minimumloon, zwart werken, belasting terug vragen en werken als je ouders een bijstandsuitkering hebben of kinderbijslag hebben, alles is er eenvoudig uitgelegd. CNV Vakmensen en CNV Jongeren zullen ook dit jaar scherp blijven op eventuele misstanden rond vakantiewerk.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid