Jongeren
Nu met een speciaal actietarief!
De vakbond voor jongeren
Nieuws

Gastlessen voor mbo-studenten in Emmeloord en op Urk

Wat komt er kijken als je gaat werken? Hoe ga je om met je geld? En hoe onderhandel je straks met je baas? Dit soort vragen staan deze week centraal tijdens de themaweek ‘Cash Verzekerd’ op ROC Friese Poort (locaties Emmeloord en Urk). Vakbondsconsulenten van CNV Vakmensen verzorgen er ruim 40 gastlessen voor in totaal 600 mbo-studenten.

De bond bezoekt regelmatig roc’s, om jongeren voor te bereiden op de arbeidsmarkt. “We hebben veel kennis in huis waar jongeren wat aan kunnen hebben”, zegt Kyra Bosscher, vakbondsconsulent bij CNV Vakmensen. “Bijvoorbeeld over rechten en plichten die je als werknemer hebt, hoe het zit met contracten, salaris en vakantiedagen. Deze week zijn we dus in Emmeloord en dit jaar voor het eerst ook op Urk. We zijn benieuwd naar de vragen die we krijgen en hoe we de studenten daarmee kunnen helpen.”

Gastlessen

De week heeft als thema ‘Cash Verzekerd’. Er zijn drie verschillende gastlessen: over ‘Je toekomst te baas’ (over de vakbond, rechten en plichten, werk en inkomen), ‘Leuk verdienen’ (over hoe je met geld omgaat, welk geldtype je bent en hoe je geld kunt verdienen of besparen) en ‘Handig onderhandelen’ (over onderhandelen met je werkgever over arbeidsvoorwaarden of salaris). In totaal zijn er ruim 40 gastlessen.

Tips

Jan Dunnewind, tweedejaars student Bouwkunde: “Bij de workshop 'Leuk verdienen' kregen we goede besparingstips. Bijvoorbeeld als je uitgaat moet je van tevoren geld pinnen, dan geef je niet meer uit dan je van plan bent.”

Debat op vrijdag

De themaweek wordt op vrijdag 19 februari afgesloten met een groot debat voor eerste- en tweedejaars. Tijdens het debat, dat wordt geleid door dj Barend van Deelen van 3FM, gaan de studenten met elkaar de discussie aan over 15 stellingen. De winnaar van het debat gaat naar huis met een bluetooth speaker.

Probeer-de-Bond

De gastlessen zijn onderdeel van Probeer-de-Bond (een initiatief van CNV Vakmensen, gericht op jongeren). Jongeren kunnen via een gratis lidmaatschap twee jaar lang kennismaken met de vakbond. Ze kunnen in die periode gebruikmaken van diensten en juridische hulp. Probeer-de-Bond telt inmiddels ruim 22.000 leden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid