Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Friesland kan voortouw nemen bij Deltaplan Scholing

CNV Vakmensen wil het initiatief nemen voor een intersectoraal en regionaal scholingsfonds, te beginnen in Friesland. “We moeten veel meer gaan denken vanuit wat mensen willen en kunnen, los van de sector waar ze nu werken”, vindt Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. “Wèg met de schotten tussen alle verschillende scholingspotten. Met één scholingsfonds kunnen we een veel betere match maken.”

CNV Vakmensen doet de voorzet voor een dergelijk scholingsfonds in de aanloop naar een bijeenkomst van de SER Noord-Nederland, aanstaande donderdag. Dan wordt het rapport ‘Het werkend alternatief’ gepresenteerd aan Jetta Klijnsma (Commissaris van de Koning in Drenthe en lid van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland) en Mariëtte Hamer (voorzitter van de SER). Het rapport bevat een analyse van de arbeidsmarkt in Friesland, Groningen en Drenthe en doet een aantal aanbevelingen.

Drempels te hoog

Uit de analyse blijkt onder meer dat hoger opgeleiden veel vaker aan scholing doen dan middelbaar of lager opgeleiden. Volgens Kampherbeek zou daardoor onterecht het beeld kunnen ontstaan dat werknemers met een lagere opleiding niet wíllen scholen. “Wij hebben een heel andere ervaring. Het scholingsfonds voor schoonmakers bijvoorbeeld draait al een aantal jaren uitstekend, we werken zelfs met een wachtlijst. Het probleem is niet dat mensen niet willen, integendeel. Veel mensen willen best eens iets anders, maar de drempels zijn te hoog. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt hebben vaak het geld niet of missen de juiste begeleiding. Dat is jammer, want juist in een aantrekkende en veranderende economie moeten we alle kansen benutten om mensen op de juiste plek te krijgen.”

Geld geen probleem

Het geld is het probleem niet, zegt Kampherbeek. “Er is geld zat, maar het zit nu opgepot en gelabeld. We kunnen in Friesland zo een regionaal scholingsfonds starten, met geld uit de verschillende opleidingsfondsen, sectorfondsen en een bijdrage van de provincie. Wij gaan als vakbond hiervoor het initiatief nemen in de besturen van de verschillende scholingsfondsen. Als de wil er is, kan dit een mooie samenwerking worden voor overheid, bedrijven en scholen. En dan kan Friesland zomaar het voortouw gaan nemen in het Deltaplan Scholing, waar wij als vakbond eerder voor hebben gepleit.”

Recent onderzoek

Uit recent onderzoek van CNV Vakmensen (januari 2018) bleek al dat veel werknemers best wel aan scholing willen doen, maar dat het vaak blijft steken bij plannen. Ze hebben er gewoon geen tijd (12%) of geen geld (8%) voor. Gevraagd naar de plannen voor 2018 zei 37% zeker iets aan scholing te gaan doen. Een kwart van de ondervraagden heeft helemaal geen behoefte aan scholing. Kampherbeek: “Dat betekent dat er een grote groep is, bijna 40 procent, die met voldoende geld, tijd en goede begeleiding wèl aan scholing begint. Daar ligt onze uitdaging.”

Donderdag: presentatie advies SER Noord-Nederland

Op donderdag 15 februari presenteert de SER Noord-Nederland het rapport ‘Het werkend alternatief voor Noord-Nederland, het vervolg voor de drie noordelijke provincies’. De presentatie vindt om 15.00 uur plaats in het Paviljoen van De Dame in Groningen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid