Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Fraai onderhandelingsresultaat eenjarige cao Philips Nederland

De leden CNV Vakmensen bij Philips zijn nu aan zet over loonsverhoging en ‘welzijnsverlof’. Een fraai onderhandelingsresultaat voor een nieuwe eenjarige cao bij Philips Nederland ligt er nu op tafel. Dat durft onderhandelaar Arjan Huizinga van CNV Vakmensen wel te stellen.

Maar de leden moeten daarover nog hun stem uitbrengen voordat het ook een akkoord is. Dat gebeurt volgende week. De bond legt het resultaat van de onderhandeling met een positief advies aan hen voor ter goedkeuring.

Onder meer een loonsverhoging van 3,4 procent per 1 juli volgend jaar is overeen gekomen, met een massieve vloer voor de lagere loonschalen. De looptijd van de cao is tussen 1 november dit jaar en 1 november volgend jaar.

Welzijnsverlof

Voor de Philips-werknemers is afgesproken dat zij maximaal 5 weken betaald ‘welzijnsverlof’ kunnen opnemen. “Om even bij te tanken geestelijk of lichamelijk”, zo omschrijft bestuurder Arjan Huizinga de gemaakte afspraak. Die overigens zo is geformuleerd dat dit verlof eens per vijf jaar kan worden opgenomen. En dan alleen als er een eventueel stuwmeer aan vakantie- en verlofdagen al eerder is weggewerkt. Huizinga: “Dit laatste is natuurlijk een tweesnijdend mes. De werkgever kan verlofdagen van de balans afhalen en de werknemer zorgt voor meer rust in het werkpatroon door gewoon zijn reguliere verlofdagen op te nemen; ongeacht de werkdruk, zeg maar.”

Geldzorg en ontwikkeling

Ook in andere zin biedt deze nieuwe cao-afspraak ruimte voor ‘werknemer-welzijn’. In het kader van diens persoonlijke ontwikkeling wordt een persoonlijk opleidingsbudget van maximaal 5.000 euro beschikbaar gesteld. Dat kan bijdragen tot een (verdere) opleiding voor de een functie in de onderneming of daarbuiten.

Maar zelfs als het helemaal niet goed gaat met de werknemer biedt de nieuwe cao uitkomst. Mocht een werknemer namelijk in financiële schuld geraken dan heeft dat vaak een forse weerslag op zijn inzetbaarheid. Met het project Geldzorg van CNV Vakmensen krijgt de werkgever tools in handen om voortijdig en adequaat in te springen zodat grote problemen uitblijven. Huizinga: “Vroegtijdige onderkenning en erkenning van deze problematiek is enorm belangrijk. Het voorkomt een pijnlijke weg die bovendien de verkeerde accenten zet. Philips heeft ingestemd met dit Geldzorgproject waarvan de opzet in de komende periode wordt uitgewerkt.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Lees ook

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting