Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

FME blokkeert elke oplossing voor cao metalektro

Werkgeversorganisatie FME lijkt totaal niet uit op een akkoord met de vakbonden over een nieuwe cao in de metalektro. Dat is de teleurstellende conclusie van de onderhandelaars van FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en de VHP2, na informele gesprekken met de werkgevers. In plaats van te zoeken naar een oplossing, draagt de FME alleen maar extra geschilpunten aan.

Na zes maanden van actievoeren, stakingen en verkenningen is er nog steeds geen nieuwe cao voor 150.000 werknemers in de metalektro. Enkele weken geleden waren de partijen – na externe procesbegeleiding – dichtbij een akkoord, bevestigen de vakbondsonderhandelaars. Totdat de FME opeens vijftien nieuwe geschilpunten op tafel legde.

Onder druk van acties zegde FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming op 26 november toe “per onmiddellijk” de onderhandelingen weer te willen hervatten. Maar de informele gesprekken die daarop volgden, hebben de hoop de grond ingeboord dat de FME alsnog bereid is om op korte termijn echte stappen te zetten. Want sindsdien heeft de FME de geschilpunten alleen maar vergroot, in plaats van verkleind.

Wil FME wel een cao?

“We beginnen ons serieus af te vragen of de top van de FME wel een cao wil”, zegt onderhandelaar Loes Bezemer-Videler van CNV Vakmensen. “Dat staat haaks op de signalen die wij krijgen van veel bedrijven. Ook uit eigen onderzoek van de FME blijkt dat 90% van de metaalbedrijven graag een cao wil. Wat ons betreft ook liever vandaag dan morgen.”

Barsten

“Wij blijven strijden voor een nieuwe cao, maar de FME blokkeert op deze manier elke oplossing”, vindt onderhandelaar Petra Bolster van FNV Metaal. “De FME-onderhandelaar kan dan wel stoer zeggen nooit te zullen buigen voor stakingen, maar intussen laten ze de metaalbedrijven barsten.”

Acties gaan door

Zolang er geen zicht is op een akkoord, gaan de acties in de metalektro door. Intussen blijven de vakbonden zich, ondanks de blokkeer-houding, inzetten voor een nieuwe cao. “We blijven constructief zoeken naar en oplossing”, zegt onderhandelaar Albert Meeuwissen van De Unie. “Dat is in het belang van de hele sector, van werknemers en bedrijven. Alle seinen staan op groen, bedrijven staan er goed voor, het is gewoon onbegrijpelijk dat de FME zo dwars voor een oplossing blijft liggen.”

Niet achteruit onderhandelen

Jörg Sauer, onderhandelaar VHP2: “Ik had de hoop dat FME de daad bij het woord zou voegen om snel tot een cao-akkoord te komen. Dan moet je voor- en niet achteruit onderhandelen.”

Inzet vakbonden

Inzet van de vakbonden is een toekomstbestendige cao, met een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om hun werk en privé te kunnen combineren. Ook willen de bonden een zogenoemd generatiepact en maatregelen om duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers te vergroten. En er moet een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering. Daarbij hoort dat de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid