Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Flexibele cao bij ING, met hoofdrol voor werkgeluk

Werknemers van ING gaan experimenteren met een flexibele cao, met een hoofdrol voor werkgeluk. De cao-partijen hebben hierover een cao-resultaat bereikt.

“We gaan met elkaar op zoek naar betere manieren om werk te combineren met allerlei andere uitdagingen: scholing, mantelzorg, zorg voor kinderen. Een pool van ‘werkgelukbrengers’ binnen ING gaat daaraan bijdragen”, zegt onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV Vakmensen.

Tweejarige cao

Het gaat om een tweejarige cao (van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021) voor de ongeveer 15.000 werknemers bij de bank. De cao heeft voor het eerst een flexibel karakter, zegt Wiersinga. “Naast een aantal harde afspraken, bijvoorbeeld over de loonsverhoging, willen we komende jaren veel ruimte geven aan ideeën die bijdragen aan werkgeluk. Hoe combineer je werk met allerlei andere belangrijke zaken die aandacht van je vragen, bijvoorbeeld als het gaat om je eigen ontwikkeling of zorgtaken? Als je dat goed met elkaar regelt, voelen werknemers zich gewaardeerd en erkend en zijn ze ook bereid om zonder te mopperen een stapje harder te lopen. Het is win-win, voor de werknemers én voor ING.”

Werkgelukbrengers

De bank zet geld opzij, ongeveer 4 miljoen euro per jaar, voor de introductie van een pool van ‘werkgelukbrengers’. De CNV-onderhandelaar: “De werkgelukbrengers kunnen ervoor zorgen dat collega’s even tijd en ruimte krijgen voor iets anders: scholing, mantelzorg, zorg voor kinderen. Ze hoeven zich niet bezwaard te voelen dat hun werk blijft liggen – want dat wordt tijdelijk waargenomen.”

Hoe het is gesteld met het werkgeluk bij ING wordt voortdurend gemeten met een werkdrukmonitor, zegt Wiersinga. “Dat geeft een goed beeld, zo houden we de vinger aan de pols.”

Loon

De werknemers krijgen twee keer een loonsverhoging: 3% per 1 september 2019 en nog eens 3% per 1 september 2020. Daarnaast krijgen de werknemers op 1 april 2020 nog een eenmalige uitkering van 0,75%.

Uitproberen

Wiersinga is tevreden: “Het is een mooi resultaat, met als bijzonderheid dat werknemers ook gedurende de looptijd mee kunnen denken. We gaan met elkaar dingen uitproberen. Als het niet werkt, gaan we alternatieven bedenken. Als iets werkt, leggen we het vast in cao-afspraken.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting