Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Financiële sector doet met Werkcode beloften aan alle werkenden

De ‘Werkcode’ die acht partijen in de financiële sector vandaag tekenen, biedt perspectief voor tienduizenden werknemers die nu met een flexibel contract in de sector aan het werk zijn. CNV Vakmensen is een van de ondertekenaars van de Werkcode. “Al die verschillende contractvormen zorgen voor grote ongelijkheid. Met de Werkcode willen we streven naar één arbeidsmarkt voor alle werkenden”, zegt onderhandelaar Sandra Hendriks van CNV Vakmensen.

De Werkcode wordt vanmiddag ondertekend door vijf financiële instellingen (Achmea, a.s.r., ING, Nationale-Nederlanden en VGZ) en drie vakbonden (FNV, De Unie en CNV Vakmensen). In de code beloven de partijen om te werken aan duurzame arbeidsrelaties, met perspectief voor alle werkenden binnen dezelfde organisatie, of het nu gaat om werknemers met een vast contract, een flexibel contract of zzp’ers.

Belangrijke stap

“Daarmee zetten we in de financiële sector een belangrijke stap”, zegt Hendriks. “We willen afspraken gaan maken voor álle werkenden in het bedrijf. Het betekent bijvoorbeeld dat mensen die hetzelfde werk doen ook gelijkwaardig worden beloond en gewaardeerd. Dat iedereen een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen heeft. En dat uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk contract sneller duidelijkheid krijgen over een vast contract.”

Navolging

Door gezamenlijk afspraken te maken, leggen de sociale partners een bodem in de markt, verwacht Hendriks. “We hopen op een olievlekwerking. Het zou goed zijn als de Werkcode navolging krijgt bij andere organisaties, niet alleen in de financiële sector, maar ook daarbuiten.”

Perspectief voor werknemers contactcenters

De Werkcode bevat ook beloftes die van belang zijn voor werknemers die werken bij bedrijven die worden ingehuurd. “Goed werkgeverschap is ook goed opdrachtgeverschap, hebben we letterlijk vastgelegd”, zegt Hendriks. “Daarmee zeggen we ook iets over die tienduizenden werknemers die nu, in opdracht van financiële instellingen, bijvoorbeeld bij contactcenters werken. Die cao is nu minimaal. Daar is werk aan de winkel. Financiële instellingen zullen ook voor deze groep werknemers meer verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting