Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Enquête: 'werk boven geld'

Liever hulp bij het vinden van een nieuwe baan, dan een ontslagvergoeding. Hiervoor kiest een meerderheid (57 procent) van de leden van CNV Vakmensen in een enquête over cao-afspraken. "Dit ondersteunt ons beleid", aldus vice-voorzitter Piet Fortuin: "Mensen kiezen niet voor zo veel mogelijk geld, maar voor een zo kansrijke toekomst."

Bijna de helft (47 procent) van de respondenten is voorstander van een individueel budget, waarbij werknemers zelf scholing of verlof kunnen inkopen.

Vooruitlopend op het arbeidsvoorwaardenbeleid 2013 vroeg CNV Vakmensen de leden een enquête in te vullen.

'Mensen staan centraal'

Fortuin: "Ontwikkeling van mensen staat bij ons centraal. Dat geldt voor afspraken in cao's, maar ook bij reorganisaties. Helaas hebben we de laatste maanden een hausse aan reorganisaties gehad. Dan zetten wij altijd in op goede begeleiding van werk naar werk. Het is dan fijn om te merken dat drie kwart van de leden (74 procent) het eens is met de stelling: 'We moeten investeren in opleiding, dat is de beste garantie op economische groei en betere inkomens in de toekomst.'

Regeerakkoord negeert ontwikkeling mensen

De bondsbestuurder is boos over het regeerakkoord, waarin nauwelijks aandacht of budget is voor de ontwikkeling van mensen: “Ik mis een visie van de nieuwe regering over een goed werkende arbeidsmarkt. Ik zie geen concrete maatregelen waardoor werkzoekenden (vaak 50 plussers) weer aan het werk komen. Ik lees niets over verantwoordelijkheid van werkgevers om mensen na ontslag aan een nieuwe baan te helpen. Zijn alle mooie ideeën, bijvoorbeeld over regionale werkzekerheid, ineens van tafel?”

Inleveren moet realistisch zijn

Volgens Fortuin zegt zestig procent van de vakbondsleden het logisch te vinden dat iedereen iets moet inleveren in deze economisch moeilijke tijden: “Maar dan moet het natuurlijk wel eerlijk en naar draagkracht gebeuren. In het huidige regeerakkoord worden met name middeninkomens keihard aangepakt en vallen werklozen na een jaar WW al terug op bijstandsniveau. Dat mag echt niet gebeuren. Onze leden laten keer op keer zien realistisch en redelijk te zijn. De regering daarentegen komt met keiharde en onrechtvaardige maatregelen; niet goed voor de mensen, niet goed voor de economie.”

CNV Vakmensen heeft 135.000 leden werkzaam in de sectoren, bouw, industrie, voeding en vervoer.

Onderzoeksresultaten

Alle uitkomsten van de enquête kun je terugvinden in een handig overzicht. Download de onderzoeksresultaten >>

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid