Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

En alweer dreigt werknemer dupe te worden van Ziektewet-truc

De truc met de Ziektewet, hij komt nog steeds voor. Laatst dreigde opnieuw een werknemer hier het slachtoffer van te worden. Via de rechter hebben we dit gelukkig kunnen voorkomen.

Vorig jaar vroegen we al eens aandacht voor de bedenkelijke werkwijze die werkgevers soms hanteren om van een ‘lastige’ werknemer af te komen. De truc werkt zo: een werknemer wordt ziek, meldt zich na verloop van tijd weer beter, maar blijft – soms zonder dat hij het zelf weet – voor een heel klein percentage ziek gemeld in de administratie. Vaak gebruikt de werkgever dan het argument dat de werknemer nog niet zijn volledige werk kan doen. Na 2 jaar ziekmelding kan de werkgever zo iemand onder bepaalde voorwaarden ontslaan.

Lees hier het verhaal

Verontwaardigde reacties

Toen we daar vorig jaar op wezen, waren er alom verontwaardigde reacties. Er zijn zelfs Kamervragen over gesteld. Maar er zijn nog steeds werkgevers die het proberen, in verschillende varianten. Laatst hadden we weer eens zo’n kwestie bij de hand. Het gaat om een werknemer die al ruim 40 jaar bij een vleeswarenfabriek werkt, waar hij al op zijn vijftiende (!) is begonnen. Door een bedrijfsongeval, in 1988, is hij gedeeltelijk arbeidsongeschikt geraakt. Sindsdien verricht hij aangepast werk op de snijafdeling.

Ziek gemeld

Het probleem ontstond na een ziekmelding. Toen hij na verloop van tijd weer volledig aan het werk kon, hield zijn werkgever hem tóch nog voor een klein percentage ziek gemeld. Vanaf dat moment leek de werkgever erop uit om, met behulp van een rapport van een arbeidsdeskundige, aan te tonen dat de werknemer niet meer zijn volledige werk kon doen en maar elders werk moest gaan zoeken met behulp van een re-integratiebureau. De werknemer verzette zich hiertegen, schakelde een deskundige van het UWV in en ging langs bij de bedrijfsarts.

Nieuw contract

Intussen tikte de tijd door en na twee jaar ziekmelding zag het bedrijf zijn kans schoon. De werknemer kreeg, met het argument dat hij zoveel beperkingen heeft dat hij zijn aangepaste werk niet meer kan doen, ander werk aangeboden. Een nieuw contract voor maar 24 uur per week. Zijn salaris zou dus ook fors naar beneden gaan. Daar ging hij niet mee akkoord.

Rechter

Voor deze werknemer hebben we daarna een procedure gevoerd. We hebben met succes bij de rechter aangetoond dat de werknemer al jaren naar tevredenheid aangepast werk deed en dat hij nog steeds zijn aangepaste werk kan doen. De rechter gaf ons gelijk. De werknemer houdt zijn fulltime contract en zijn volledige salaris. De zaak is dus goed afgelopen.  

Ondernemingsraad

Er was trouwens nog iets delicaats aan deze zaak. Het gaat hier om een werknemer die kaderlid bij ons is én tevens lid is van de ondernemingsraad. Je kunt in zo’n situatie niet zomaar via het UWV worden ontslagen, er komt altijd een rechter aan te pas. Je geniet dan dus extra bescherming, en dat is goed om te weten!

Advies

Ga je na een ziekteperiode weer aan het werk? Controleer dan altijd of je weer volledig beter bent gemeld.

Karel Bravenboer
Teamleider afdeling individuele dienstverlening CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid