Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Voor een rechtvaardige samenleving
Nieuws

Emoties lopen op bij schoonmakers Osius

“Hoe zit dat met ons werk? En ons geld? Wij hebben ook een gezin te onderhouden!” Even leek het erop dat zeventig boze schoonmakers met geweld het hoofdkantoor van ISS in De Meern naar binnen zouden gaan. Maar onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen wist de gemoederen te bedaren. “De boodschap aan ISS is wel overgekomen, maken jullie je daar maar geen zorgen over. Kom, we gaan eerst een kop koffie drinken met elkaar.”

Schoonmakers van Osius voerden woensdagochtend 1 februari actie bij het hoofdkantoor van opdrachtgever ISS in De Meern. De schoonmakers boden aan Mark Keur (directie ISS) hun werkbonnen aan voor de komende klussen. Keur wilde de bonnen niet vooraf aftekenen, maar deed wel de harde toezegging dat de rekeningen meteen worden betaald. “Dan is het vervolgens aan jullie werkgever Osius om jullie salarissen te betalen.”

Afspraken nakomen

De werknemers willen echter ook duidelijkheid over de toekomst. Die kregen ze niet van ISS. “We hebben geen werkgarantie gegeven.” Die uitspraak leidde tot woede bij de werknemers. “Dat hebben jullie wel! ISS moet z’n afspraken nakomen!”

Gedumpt

CNV-onderhandelaar Kampherbeek begrijpt de boosheid van de werknemers wel. “Precies een jaar geleden verkocht ISS de afdeling special cleaning aan het kleine en onbekende Osius, dat inmiddels bijna failliet is. De mensen hebben het gevoel dat ze door hun vroegere werkgever zijn gedumpt. Ze hebben geen zekerheid over de toekomst en moeten elke maand maar weer afwachten of ze hun geld krijgen.”

Druk op de ketel

CNV Vakmensen vindt dat ISS, als voormalige werkgever én belangrijkste opdrachtgever, een belangrijke verantwoordelijkheid heeft voor de werkgelegenheid en het inkomen van de werknemers. Kampherbeek: “We houden de druk op de ketel. Als de mensen eind van de week hun salaris van januari nog niet binnen hebben, staan we hier volgende week weer.”
actie bij ISS

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid