Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Eindelijk komt er een eind aan illegale praktijken van Uberpop

CNV Vakmensen reageert positief op de beslissing van Uberpop om de omstreden taxidienst te staken. “Taxichauffeurs zullen dit nieuws met gejuich ontvangen. Er komt een eind aan illegale praktijken, die hun werkgelegenheid bedreigen”, zegt Mirjam Pieters van CNV Vakmensen.

Uberpop ligt al onder vuur sinds de start van de taxidienst, medio vorig jaar. De Inspectie Leefomgeving en Transport en later ook de rechter oordeelden dat er sprake was van illegale werkzaamheden. Pieters: “Het is regelrechte verdringing van werkgelegenheid, door mensen die het taxiwerk vooral als leuke bijverdienste zien en die niet zijn gekwalificeerd om als taxichauffeur te werken. Bij Uberpop weten klanten niet bij wie ze in een auto stappen en hoe het bijvoorbeeld zit met aansprakelijkheid bij een ongeluk. De rechter heeft daar een duidelijk oordeel over geveld: wat Uberpop doet, is illegaal. Het is goed dat Uberpop dit nu ook inziet en er definitief de brui aan geeft.”

Werkgelegenheid onder druk

Daarmee is volgens Pieters alvast één probleem in de taxibranche opgelost. “Er blijven er nog genoeg over. De werkgelegenheid in de taxibranche staat sterk onder druk. Taxichauffeurs zien met lede ogen aan dat vrijwilligers hun werk overnemen én dat bijstandsgerechtigden de overvolle branche in worden geduwd. Dat laatste betekent dus dat een ander zijn baan kwijtraakt. Kortom, er zijn al problemen genoeg in de branche. We doen ons uiterste best om zoveel mogelijk betaald werk te houden. Met het stoppen van Uberpop is alvast een van de problemen de wereld uit.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid