Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Eindelijk duidelijkheid voor werknemers met een slapend dienstverband

CNV Vakmensen reageert verheugd op de uitspraak van de Hoge Raad over het slapend dienstverband*. “Wat we al jaren roepen, wordt nu bevestigd door de Hoge Raad”, concludeert Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen. “Duizenden werknemers zitten onterecht gevangen in een slapend dienstverband. We sporen werkgevers aan om alle slapende dienstverbanden nog voor het einde van het jaar op een nette manier te beëindigen. Dit heeft allemaal al veel te lang geduurd.”

De Hoge Raad volgt met de uitspraak het eerdere advies van de advocaat-generaal. Goed werkgeverschap brengt met zich mee dat een werkgever een werknemer niet in een slapend dienstverband houdt om zo de betaling van de transitievergoeding te ontlopen. Werkgevers moeten de slapende dienstverbanden stoppen en de wettelijke transitievergoeding betalen, waar de werknemers op het moment van twee jaar ziekte recht op hadden.

Eindelijk duidelijkheid

De uitspraak is een doorbraak voor werknemers die soms al jaren wachten op duidelijkheid. CNV Vakmensen startte begin dit jaar een campagne om een einde te maken aan de vele slapende dienstverbanden (alleen al ruim 160 CNV-leden zitten in zo’n situatie). Werkgevers werden (nogmaals) benaderd. “Die campagne heeft zeker geholpen. In de afgelopen maanden hebben we voor tientallen werknemers de zaak kunnen oplossen. Gisteren nog, bij een werknemer van een metaalbedrijf in Deurne. De man is dolblij dat hij eindelijk dit hoofdstuk kan afsluiten”, zegt Fortuin. “Maar in de meeste gevallen stuitten we helaas op een muur van onwil. Dat leidde tot willekeur. Zeer frustrerend voor werknemers die net de pech hadden dat hun werkgever niet wilde meewerken. Aan die ongewenste situatie komt nu een einde.”

Geen excuus meer

CNV Vakmensen wil dat werkgevers nu zo snel mogelijk over de brug komen. Fortuin: “Het is een kwestie van goed werkgeverschap om het dienstverband na twee jaar ziekte op een nette manier te beëindigen. We willen vóór het einde van het jaar een einde aan alle slapende dienstverbanden. Werkgevers hebben overigens ook geen enkel excuus om ermee te wachten, want ze kunnen via het UWV straks een compensatie krijgen voor de transitievergoeding.”

*Slapend dienstverband

Als we het hebben over ‘slapende dienstverbanden’, bedoelen we hiermee een groep werknemers die langdurig ziek zijn en niet meer aan het werk kunnen komen bij hun werkgever. Bijvoorbeeld vanwege een ernstige en uitzichtloze ziekte. Na twee jaar ziekte hoeft de werkgever geen loon meer te betalen en zou het dus logisch zijn om het dienstverband te beëindigen. Maar dat kost de werkgever geld (de wettelijke transitievergoeding). Door de zieke werknemer op de loonlijst te laten staan (zonder salaris te betalen), kan de werkgever dit omzeilen. Door deze truc zijn sinds de invoering van de transitievergoeding (in 2015) duizenden slapende dienstverbanden ontstaan. Een lastige situatie: werknemers kunnen hun werkgever niet dwingen om het contract te beëindigen. Er zijn inmiddels meerdere rechtszaken geweest, met wisselende uitkomst. De Hoge Raad heeft nu een definitieve uitspraak gedaan in deze kwestie.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting