Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Eindelijk cao-resultaat voor omroep-medewerkers

De werknemers bij de publieke omroep (3.600) en de regionale omroepen (1.300) hebben eindelijk weer zicht op een nieuwe cao. CNV Vakmensen heeft een cao-resultaat bereikt met onder meer een loonsverhoging en afspraken over flexwerk.

De cao was al ruim een jaar verstreken. “Het waren moeizame onderhandelingen, vooral vanwege de grote druk op de omroepbudgetten”, zegt onderhandelaar Sandra Hendriks van CNV Vakmensen. “Dat voelt wel dubbel trouwens. Aan de ene kant roept het kabinet de cao-partijen op om een goede loonsverhoging af te spreken, maar aan de andere kant is er in de omroepbegroting maar net genoeg geld om de koopkracht bij te houden.”

Lonen

In de tweejarige cao gaan de lonen met in totaal 2,9% omhoog. Het eerste deel van de loonsverhoging (1,4%) krijgen de werknemers nog met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017.

Flexwerkers en zzp’ers

Voor de vele flexwerkers en zzp’ers die bij de omroepen werken, zijn in de nieuwe cao een paar goede afspraken gemaakt. Hendriks: “Uitzendkrachten en payrollers krijgen meer duidelijkheid over hun loon, zodat de onterechte verschillen tussen flexibele en vaste werknemers kleiner worden. Daarnaast gaan we werken aan een code voor zzp’ers, die meer duidelijkheid gaat bieden over uitgangspunten voor het inhuren van zzp’ers.”

Werkzekerheid

Er komt ook een omroep-intermediair, die werknemers hun (tijdelijke) baan bij de omroep kwijtraken gaat helpen bij het vinden van een nieuwe baan. “Daarmee blijft kennis en ervaring voor de omroepen behouden en krijgen werknemers meer werkzekerheid”, zegt Hendriks.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid