Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen doet eindbod in cao Tata Steel

“De onderhandelmethode van Tata slaat nergens op en leidt vooral ook nergens toe.” Onderhandelaar Peter Böeseken van CNV Vakmensen presenteerde daarom donderdagavond 13 april een eindbod van de zijde van de vakbonden en liep vervolgens weg van de onderhandelingstafel.

“Dit spelletje kiekeboe leidt nergens toe.”

De reden van het vastlopen van de cao-onderhandelingen in deze zesde ronde is volgens Böeseken vooral de onwil bij Tata Steel om te praten over een totaal pakket aan maatregelen. “Dat betreft scholings- en ontwikkelingsmogelijkheden én een redelijke loonsverhoging. En Tata weigert telkens om over dat laatste te praten. Er wordt continu gegoocheld met cijfers en verteld ‘dat de pot daarom al helemaal leeg is en geen ruimte voor loonsverhoging resteert’. Maar als je niet over het totaal wilt praten dan blijft steeds onduidelijk waar ruimte, en waar krapte zit. Hier komen we niet verder mee zo.”

Niet veroorloven

De onderhandelaar van CNV Vakmensen vindt het op zich een bijzondere ontwikkeling: ”Dit rumoer kan Tata zich helemaal niet veroorloven. Het bedrijf presteerde heel goed in het voorbije jaar. Er gaat de komende jaren enorm veel veranderen bij dit bedrijf. Het personeelsbestand vergrijst. Er is dringend behoefte aan jonge aanwas. Die moet je dan wel een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden bieden.”

Reëel loonbod

CNV Vakmensen wil vasthouden aan de inzet van een tweejarige cao met 2 x 2,25 procent loonsverhoging. Gezond de eindstreep halen voor oudere werknemers en opleidingsfaciliteiten voor een zo groot mogelijke groep werknemers staan nog altijd als cao-voorwaarden overeind voor CNV Vakmensen.

Met het opbreken van de onderhandelingen ontstaat sowieso een adempauze tot na het Paasweekeinde. Böeseken: “Maar op enig moment is die pauze voorbij. Dan zal Tata een antwoord moeten hebben geformuleerd.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid