Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Eerste staking metaal groot succes. CNV Vakmensen roept werkgevers metaal op: "verlaat de loopgraven"

Vrijdag 29 mei hebben in totaal ruim 2000 werknemers uit de metaalsector in Rotterdam, Noord-Holland en en Eindhoven gestaakt voor een betere cao. De staking was de kick-off van wekelijkse stakingen door heel Nederland. CNV Vakmensen vice-voorzitter Piet Fortuin: "Dit is een duidelijk signaal aan werkgevers die het klassieke conflict opzoeken: verlaat je loopgraven en ga met ons het gesprek aan. Wij willen komen tot een moderne cao waarin een fatsoenlijk loon, inspraak van werknemers over hun werktijden en meer ruimte voor scholing centraal staan."

Tot het moment dat werkgevers de loopgraven verlaten zet CNV Vakmensen samen met andere bonden de acties voort. Fortuin: "Als het moet zetten de acties maandenlang voort. Werknemers in de metaal verdienen meer dan nu wordt geboden en zijn zich hiervan bewust." Voor komende vrijdag 5 juni staan stakingen gepland in Groningen en Utrecht.

Cao's moderniseren zonder inleveren

CNV Vakmensen is voorstander van de modernisering van cao's, maar ziet dat bij werkgevers vooral oude denkbeelden over controle overheersen. "Werkgevers moeten goed beseffen dat uitbreidingen van de cao een directe reactie zijn geweest op misstanden die in de sector hebben plaatsgevonden. Dat was toen nodig. Wij zien nu dat werknemers meer flexibiliteit nodig hebben", aldus Fortuin. Door de veranderde economie werken er meer mensen én combineren zij hun werk steeds meer met andere taken. Zorg en kinderopvang zijn duur, dus moet je als werknemer het werk kunnen aanpassen aan bijvoorbeeld de zorg voor je kinderen, mantelzorg en het werk van je partner. Dit geldt ook voor je loopbaan: de tijd dat je na het doorlopen van een beroepsopleiding veertig jaar hetzelfde werk bij dezelfde werkgever deed, is voorbij. Door ICT, robotisering en andere innovaties verandert de rol van de werknemer sterk in de metaalsector. Fortuin: "Wij vinden het daarom rechtvaardig dat werknemers in deze sector de middelen krijgen om zich hierop voor te bereiden. Daar is tijd en geld voor nodig. Werknemers moeten zelf kunnen beslissen wanneer en hoe ze deze inzetten."

Meer informatie over de metaal-acties > 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid