Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Een eerlijk pensioen is te doen

Onder die noemer kreeg minister Wouter Koolmees vrijdag 15 november ruim 25.000 handtekeningen overhandigd. Die handtekeningen stonden onder de petitie waarin CNV Vakmensen en collega-vakbonden FNV, VCP en ANBO de regering oproepen het pensioenstelsel niet te ontwrichten met fictieve waarden. En zodoende een eerlijk pensioenstelsel in de benen te houden zónder kortingen, zonder premieverhogingen en met pensioenuitkeringen op behoorlijk niveau.

Met een vakbondsmanifestatie op Het Plein, pal voor de ingang van de Tweede Kamer, werd de minister gemaand het juiste te doen voor al die duizenden deelnemers aan pensioenfondsen, jong en oud.

Dat het onderwerp leeft onder de leden werd wel duidelijk uit de respons op de petitie. In amper twee dagen tijd werden er 25.000 handtekeningen gezet, alleen al door leden van CNV Vakmensen. Via de andere vakbonden  kwam ook duizenden oproepen tot actie binnen, maar dan op papier. Al deze brieven kreeg de minister vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad in een forse postzak aangereikt.

Historie

In juni sloten minister, vakbonden en werkgevers een pensioenakkoord. De belangrijkste afspraken stonden daarmee op een rij om het huidige pensioenstelsel in Nederland om te kunnen vormen naar een nieuw stelsel. Een pensioensysteem dat past bij de veranderde omstandigheden in ons land.

Eén van de afspraken was toen dat het akkoord op onderdelen wordt uitgewerkt tot in detail. Dat vraagt tijd, want het is echt ingewikkeld om met alle zaken goed rekening te houden. En, het is ingewikkelder geworden, tussen juni en nu. Want intussen is de rentestand verder gezakt. Hierdoor dreigen pensioenfondsen onvoldoende geld in kas te hebben. Althans, volgens de in juni afgesproken normen van - onder meer - De Nederlandsche Bank. Niet in werkelijkheid. In het echt beschikken pensioenfondsen nog altijd over miljarden euro’s.

Grijp in!

De oproep aan de minister was daarom eenvoudig: grijp in en pas die normen tijdelijk aan!
Zodat niemand er onder lijdt dat we een nieuw pensioenstelsel moeten bedenken. Zodat mensen weer vertrouwen krijgen in dat pensioenstelsel. Zodat de deskundigen op basis van dat vertrouwen het nieuwe stelsel kunnen bouwen. De minister maakte vrijdag bekend dat hij op korte termijn met een antwoord komt “dat hopelijk past bij deze oproep”.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid