Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Een aanval op de cao is een aanval op de Nederlandse economie

Werkgevers zetten de cao onder druk. Aan de onderhandelingstafel in de bouw en metaal en techniek zien vakbonden vooral spierballengedrag van werkgevers: 'Of je accepteert onze eisen, of we stoppen het overleg'.

Recht op een fatsoenlijk pensioen

CNV Vakmensen cao-coördinator Piet Fortuin: "Ik vrees Amerikaanse toestanden als deze opstelling van werkgevers doorzet. Daarmee bedoel ik een situatie waarin werknemers individueel moeten knokken voor wat we in Nederland zien als een normaal recht, zoals een passend loon, een fatsoenlijk pensioen en maatregelen die oudere werknemers in een zwaar beroep ontzien. Deze situatie is slecht voor de duurzame ontwikkeling van de Nederlandse economie."   

Rechten van werknemers

Wat partijen zoals Bouwend Nederland en FME moderniseren noemen, komt veelal neer op het versoberen, verslechteren en verminderen van rechten van werknemers. "Werknemers worden hierdoor onzeker gemaakt", aldus Fortuin: "Tegelijkertijd zijn er de afgelopen week nog drie grote cao's afgesloten waar de cao daadwerkelijk is vernieuwd. Neem bijvoorbeeld de recreatiesector: gisteren is daar een tweejarige cao afgesloten waarin regelingen voor ouderen en het jeugdloon zijn aangepakt. Als je echt wilt moderniseren, dan kan dat."

Modernisering van cao’s

Het CNV is voorstander van het op positieve wijze moderniseren van de cao’s en doet hier ook voorstellen voor. Voorstellen voor het maken van cao-afspraken op bedrijfsniveau bijvoorbeeld, en het flexibeler maken van de arbeidstijden zodat ze passen bij onze 24-uurseconomie. Verder faciliteert het CNV openbare cao-platforms waar vakbondsleden, niet-leden en andere geïnteresseerden diverse cao-onderwerpen kunnen bespreken en met gedragen voorstellen te komen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid