Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Driedaagse staking bij Alutech Katwijk

Werknemers van Alutech in Katwijk willen komende dagen een stevig signaal afgeven aan de werkgevers in de metalektro. Vanaf 23.00 uur vanavond begint een staking van 72 uur bij de producent van aluminium brandstoftanks.

CNV Vakmensen en FNV Metaal vangen de werknemers vanavond om 23.00 uur op bij de poort. Morgenochtend van 9.00 tot 10.30 uur kunnen stakers zich melden bij het actiecentrum in Tripodia (Hoornesplein 155, Katwijk). “We verwachten dat veel werknemers zich aansluiten bij de staking, we zien de actiebereidheid groeien”, zegt Juliana Jonker, regionaal actieleider van CNV Vakmensen. “De mensen zijn het zat dat de werkgevers zo moeilijk doen over de nieuwe cao. Ze willen een eerlijk deel van de winst en ze willen ook op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen. Ook vinden ze het onbestaanbaar dat inmiddels meer dan de helft van het bedrijf bestaat uit uitzendkrachten. Daar moet echt wat aan gebeuren.”

Maria van den Born, bestuurder FNV Metaal: “De medewerkers bij Alutech willen net als alle andere stakers bij al die andere metaalbedrijven, loon naar werken. Ze missen de waardering voor hun werk nu ze geen fatsoenlijke loonstijging zien, terwijl de metaalbedrijven het zo goed doen. Ze willen minder flex, maar ook gezond doorwerken tot hun pensioen. Zolang dat al teveel gevraagd is voor de werkgevers en de FME, gaan deze dappere stakers door. Nu zelfs drie dagen achter elkaar, maar daar stopt het niet als er geen fatsoenlijke cao metalektro komt.”

Acties voor een nieuwe cao

De onderhandelingen over een nieuwe cao metalektro voor 150.000 werknemers zijn dit voorjaar mislukt. Afgelopen maanden zijn al duizenden metaalwerknemers, verspreid over het land en bij tientallen bedrijven, in actie gekomen. De bonden willen een eerlijke en toekomstbestendige cao, met onder meer een loonsverhoging van 3,5% en meer zeggenschap voor werknemers op verschillende fronten, zoals ontwikkeling, scholing en werktijden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid